Indul a költő életművét kreatívan megismertető Aranyfeszt 2017 országos diákfesztivál

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából 7–8. osztályosoknak szóló országos diákfesztivált indít az RMDSZ  kulturális és társadalomszervezési főosztálya, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az Erdélyi Magyar Írók Ligája a Magyar Közoktatás folyóiratközreműködésével. A rendezvény célja megismerni és megismertetni Arany életművét a diákokkal. A szervezők ötfős csapatok jelentkezését várják egy vezető tanár jelenlétével október 15-ig.

„Az Aranyfeszt során szeretnénk kiszakítani Arany életművét az iskolai tankönyvek kötelező olvasmányai közül, és beemelni a mába, hogy mindenki kedvére ismerkedhessen vele. A diákok pedig úgy kerülhetnek közelebb életművéhez, hogy kreatív módon, szabadon átértelmezhetik, személyre szabhatják azt fényképek, karikatúrák, videók és rövid írások által” – idézte Hegedüs Csillát, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnökét a szövetség szerdai hírlevele.

Az október és december között zajló rendezvényre tíz megyéből közel húsz csapatot várnak a szervezők, ez megyénként egy-egy városi és vidéki iskolára tagolódik, amely 100 diákot és 20 vezetőtanárt jelent.

A kultúráért felelős ügyvezető alelnök szerint a legfontosabb, hogy minél több általános iskolás diákot megszólítsanak a rendezvény által, ennek pedig a legjobb módja az, hogy olyan kontextusba helyezik át Arany munkásságát, amely 200 év távlatából is igazi kortárssá teszi őt.Forrás: www.rmdsz.ro

Kortárs költőkkel és írókkal találkozhatnak a diákok

A három nagyobb egységből álló verseny általános kvízzel indul, ezt követi a csapatok közötti megmérettetés, végül a kolozsvári döntőn kreatív írásgyakorlatokra, workshopokra és kiállításokra is sor kerül, amelyeket egy öttagú szakmai zsűri értékel. Így az Aranyfeszten a diákok olyan neves kortárs költőkkel és írókkal is találkozhatnak, mint Demény Péter, Balázs Imre József, Márton Evelin, László Noémi és Kulcsár Árpád.

Az Aranyfesztre való jelentkezési periódus még zajlik, a szervezők október 15-ig várják az iskolák visszajelzéseit. Ezt követően kerül sor a 48 órás kvíz kitöltésére, amit majd csoportos kreatív feladatok követnek. Az interaktív vetélkedő záróakkordját maga az Aranyfeszt képezi, ahol a csapatok nemcsak a zsűritagokkal, hanem egymással is megismerkedhetnek, hiszen egy laza hétvégét töltenek majd Kolozsváron. Ez remek lehetőség arra, hogy megbizonyosodjanak a felől, hogy az irodalmi alakokkal nemcsak a tankönyvekben találkozhatnak, hanem lehet velük beszélgetni, közösen írni, bulizni.

„Az Aranyfeszt célja élő kapcsolatot teremteni a diákok és az irodalom között, és ezt csak úgy tudjuk elérni, ha olyan fesztivált szervezünk nekik, ahol jól érezhetik magukat. A zsűritagok fiatalok, nyitottak, jó fejek, a diákok dolga a fesztivál nyújtotta lehetőségek kihasználása és nem utolsó sorban a bulizás. Ha most lennék iskolás, biztos belevágnék egy ilyen buliba” – idézi a közlemény Molnár Beátát, a társadalomszervezési főosztály referensét.

Kapcsolódók

Kimaradt?