Jövőre halasztották az Enescu zenei versenyt

Csak 2014-ben szervezik meg a George Enescu nemzetközi zenei versenyt, elválasztva a hasonló nevet viselő - szintén zenei - fesztiváltól, amelyet idén szeptemberben tartanak meg.

Korábban kétévenként szokták megszervezni a George Enescu fesztivált és ezzel egy időben a hasonló nevű nemzetközi zenei versenyt. Az idén a szervezőbizottság a kulturális minisztériummal együtt a fesztivál szerkezetének "átalakításáról" döntött, ennek eredményeként a versenyt csak 2014 őszén szervezik meg.

Az idei Enescu-fesztivál - amelyet szeptember 1. és 28. között tartanak Bukarestben - költségvetése mintegy 35 millió lej (csaknem 8 millió euró) - közölte Oana Marinescu, a fesztivál pr felelőse, aki hozzátette, hogy nincsenek szervezési gondok. A Mediafax hírügynökség emlékeztetett arra, hogy tavaly októberben a fesztivál szervezői még 9 millió eurós költségvetésről beszéltek.festivalgenescu

A kormányban az év elején vita alakult ki arról, hogy Románia megengedhet-e magának egy ilyen drága fesztivált. Először Victor Ponta miniszterelnök tette szóvá a fesztivál 9 millió eurós költségvetését január elején, amikor az idei állami büdzsé sarokszámait ismertette. Később a román parlamentben is felmerült ez a kérdés, akkor Daniel Barbu kulturális miniszter elismerte: valóban sokba kerül Romániának, de szerinte nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az országimázs szempontjából rendkívül fontos eseményről van szó.

Románia 1958-ban George Enescu neves román zeneszerző emlékére szervezte meg először a fesztivált, amelyet 1971-ben megszüntettek, majd a rendszerváltás után újraélesztettek. Az idén is olyan neves zenészeket és karmestereket láthat a bukaresti közönség, mint Daniel Barenboim, Antonio Pappano vagy az amszterdami Concertgebouw zenekar élén álló Mariss Jansons.

Kimaradt?