Nagyváradon találkoznak a hivatásos magyar bábtársulatok

Hétfőtől péntekig tart a Szigligeti Színház Lilliput Társulata által kezdeményezett III. Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja. Az idei kiadáson 17 társulat 22 előadását láthatják az érdeklődők, az erdélyi társulatok mellett pedig Magyarországról, Szerbiából és Szlovákiából is érkeznek vendégfellépők, közölték a szervezők.

Megnyitóbeszédében, Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője elmondta, nagyon örül annak, hogy az erdélyi báb- és felnőttszínházi szakemberek egyre nagyobb érdeklődéssel fordulnak a nagyváradi teátrum hagyományteremtő kezdeményezésére, ugyanakkor köszönetet mondott Czvikker Katalin főigazgatónak, illetve a támogatóknak azért, hogy idén minden eddiginél színesebb kínálattal várhatják az érdeklődőket. A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház A só – mese a szeretetről című előadását megelőzően, Botházy-Daróczi Réka elmondta, a nyitóelőadással a tavaly elhunyt Nagy-Kopeczky Kálmánra, a kortárs erdélyi bábszínházi szakma elismert rendezőjére kívánnak emlékezni.Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója kifejezte reményét, hogy a mesei hármas szám szerencsét hoz a fesztivál harmadik kiadásának: „Fux Feszt van, ha esik, ha fúj, ha sok, ha kevés a támogató. Mi vagyunk a legények a gáton, és teret adunk, lehetőséget teremtünk arra, hogy az erdélyi bábszakma újra és a másra rácsodálkozhasson kétévente, itt, Nagyváradon” – tette hozzá.

A FuxFeszt első napján négy előadást láthattak-láthatnak az érdeklődők: a sepsiszentgyörgyiek nyitóelőadása mellett a Vaskakas Bábszínház babaszínházi előadását, az Izeg-mozog című produkció, a Szabó T. Anna szövegére épülő Anyajegyet, illetve a különleges látványvilágú Aquarium Project című előadást kísérhette nyomon a szép számú nézőközönség. 

A fesztivál idejére három előadásra érvényesíthető fesztiválbérlet váltható 20 lej értékben, az előadásokra jegyek és bérletek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között), a helyszínen, illetve online vásárolhatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?