Nyolc kolozsvári kortárs művészeti helyszínen éjszakázhatunk pénteken

A június elején nyílt kolozsvári Köz-Pontban szervezi meg pénteken a Galériák Éjszakáját az Ecsetgyári Művészek és Galériák Szövetsége és a bukaresti Ephemair Egyesület. Az egykori Tehnofrig gyár kapui este hét órától éjjel háromig várják a látogatókat, közölték a szervezők.

A Köz-Pont rezidens művészei megnyitják műhelyeiket: Betuker István, Andrei Ciurdărescu, Valentin Ionescu, Mihai Plătică, Mircea But, Vlad Olariu, Bogdan Vrabie és Bogdan Greab (Reborn Bicycles), Sorana Barb, Smaranda Almășan, Cîmpan István, Răzvan Botiș, Ioana Iacob, Alin Bozbiciu, Oana Big, Gáspár Szilárd, Veres Szabolcs, Belenyi Szabolcs alkotói közegébe nyerhet bepillantást a közönség.

Az épületben működő galériákban emellett több kiállítás nyílik október 6-án.

A SABOT termeiben Stefano Calligaro „PETANQFUCK” című, a legnépszerűbb szabadtéri francia labdajátékból inspirálódó kiállítása látható.Ugyanitt este 9-től Alex Mirutziu „Dignity to the Unsaid” című performansza kezdődik. A Bukaresti Nemzetközi Táncfilm-fesztivál megrendelésére készült performansz behatolási kísérlet Iris Murdoch író Alzheimer-borította elméjébe.Az INTACT tér Benjamin Hochart francia művész első romániai kiállítását mutatja be. Az alkotó 2015-ben Kolozsváron járt egy rezidens-program keretében. Kiállításának címe: ”If I can't dance in your revolution, I'm not coming”, emellett bemutatja „Présidents” című sorozatát, illetve „Seul sur le sable” című animációs filmjét is.

A BAZIS Contemporary Asztalos Zsolt „Unknown Artists” kiállítását mutatja be, amelynek kurátora Gulyás Gábor, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója. Olyan alkotásokat állítanak ki, amelyek alkotóit szándékosan, vagy hanyagság miatt már nem lehet bezonosítani. A múzeumok raktárában sok névtelen alkotást őriznek. Ha időközben kiderül, hogy fontos művész alkotásairól van szó, értékük egy csapásra megváltozik, az esztétikai értéktől függetlenül. A művészet világában a név szinte fontosabb, mint az alkotás, hívja fel a figyelmet a kiállítás.

Ben Alper tengerentúli művész első romániai egyéni kiállítása nyílik a CAMERA-ban. A ”The Residual City” olyan üres, elhagyatott tereket elemez, amelyekben különböző történések zajlottak le. A fotókon túlteng az absztrakció és kétértelműség, hiányzik a kontextus, eluralkodik a mindennapok nyugtalanító és titokzatos tapasztalata.A BARIL Bogdan Vlăduță második kiállítását rendezi meg ”X-ek és mártírok” címmel. A művész a Hatalom és az elnyomottak, illetve a társadalom és az életüket nemesnek gondolt célokért feláldozók közti viszonyt vizsgálja.

A Köz-Pont rezidense, a norvég Espen Cook november 3-ig látogatható, a kollázs fogalmára építő „From The Shadows” kiállításával jelentkezik a BAZIS project space-ben.

Október 6. és 22. között két kolozsvári művész, Juhos Sándor és Szabó András „Act Anima” című kettős kiállítása látható a Nano Galériában, vizuális párbeszédük arra a kérdésre épül, hogy létezik-e konceptuális művészet a minimalizmuson túl.A pénteki Galériák Éjszakáján további hét kolozsvári kortárs művészeti tér tart nyitva hosszabbított program szerint: H33 (Horea 33) – ”TRASHXPLOITATION”, RAFT (Henri Barbusse 59-61) – ”Heliographic recorder”, White Cuib (F.D.Roosevelt 2/1) – ”Handful of earth”,  Matca Artspace (Tordai út 21) – ”Instructions For Being”, Pilot (Henri Barbusse 59-61) – ”Forever is shorter” & ”Cu excepția riveranilor”, Lateral ArtSpace (Henri Barbusse 59-61) – ”Unreachable Turtles”, Cluj Design Days Space (Henri Barbusse 59-61) – ”Cluj Design Days”.

Kapcsolódók

Kimaradt?