Az erdélyi premier előtt vetítik a Kincsemet a Filmszeredán

A Kincsem című 2017-es szuperprodukcióval, valamint a Testről és lélekről és több más, korábban bemutatott film újravetítésével várják a mozizás iránt érdeklődőket a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál hétvégi zárónapjain.

Ezeken túl úgynevezett utófesztivált is tartanak hétfőn és kedden, amikor a fesztiválprogram néhány filmjét vetítik újra a nagy érdeklődésre való tekintettel. A fesztiválon eddig több mint háromezren moziztak. A Filmszereda egy nyitónapból, nyolc fesztiválnapból és egy zárónapból áll.

„Tíz napra terveztünk, és ennek közeledünk a végéhez. Úgy döntöttünk, hogy nem egy zárónap lesz, hanem kettő: szombat és vasárnap. A fesztivál zárásaként négy korábban vetített filmet lehet megnézni, plusz egy különleges zárófilmet, Herendi Gábor Kincsem című filmjét is, amelyet kétszer is vetítünk Továbbá az erdélyi premier előtt lesz látható először Csíkszeredában a magyar filmgyártás 2017-es megaprodukciója, a Kincsem. Egymás után kétszer is, szombaton főfilmként és vasárnap a késő esti vetítés részeként. Előtte úgymond felvezetésként megtekinthető az Overdose-ról szóló dokumentumfilm (Overdose – Vágta egy álomért) is” – számolt be Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, a fesztivál ötletgazdája.

Hozzátette: a megnövekedett érdeklődésre való tekintettel a fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy egy úgynevezett utófesztivált is tartanak: bár a rendezvény vasárnap véget ér, és a fesztiválteret lebontják, a mozi marad, ahol hétfőn és kedden még lesznek filmvetítések a fesztiválkínálatból.

Az utófesztivált stílusosan a Filmszereda nyitófilmjével, a szintén erdélyi premier előtt Csíkszeredában először vetített Brazilokkal is szeretnék zárni. Erre ugyan egyetlen alkalomra szóló vetítési joga volt a fesztiválnak, de a szervezőknek sikerült újabbat szerezniük, így jövő kedden is vetítik. Ugyanakkor, szintén kedden, a kiemelkedő érdeklődésnek köszönhetően az Anyám és más futóbolondok a családból című alkotást is igyekeznek még egyszer műsorra tűzni. A polgármester hozzátette, hogy fesztivál után továbbra is tervezik, hogy időről időre hasonló vetítéseket szerveznek Csíkszeredában.

Több ezren moziztak a Filmszeredán

Több mint háromezren moziztak a Filmszereda első öt napján. Ebből körülbelül 2200-an valamelyik közönségfilmre váltottak jegyet. A fesztivál gyerekvetítésein is nagy volt az érdeklődés: a Legendárium-rajzfilmekre, valamint a Lengemesékre több mint ezer gyerek volt kíváncsi. A legnépszerűbb filmeknek a Brazilok, a Testről és lélekről, az Anyám és más futóbolondok a családból és a Bacalaureat bizonyultak.

Míg az első kettőt telt ház előtt (több mint 250 személy) vetítették, az utóbbi két film bemutatóján is majdnem megtelt a Csíki Mozi. Ezen felül a szerdán vetített Ernellálék Farkaséknál film iránt is nagy volt az érdeklődés. A szervezők a hátralevő napokban is kiemelkedő érdeklődésre számítanak.

A fesztivál hétvégi programjában szereplő, délután és késő este vetített filmekre (kivéve a Kincsem és a Testről és Lélekről) továbbra is 15 lejért lehet jegyet váltani, míg az esti premierfilmre egy jegy 20 lejbe kerül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?