Két induló sorozattal és egy spanyol színésszel kezdi 225. évadát a kolozsvári színház

Ha minden jól megy, nyolc bemutatót láthatunk a Kolozsvári Állami Magyar Színház jubileumi, 225. évadában. A feltételes mód oka a költségvetési bizonytalanság. Jó hír viszont, hogy megvan az a négy fiatal romániai rendező, aki a következő évadokban a társulattal dolgozhat, illetve Adrian Sitaruval elkezdődik a filmrendezők színházi vendégrendezés-sorozata is. Emellett tavasszal Kolozsváron dolgozik a budapesti Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő is.

Tompa Gábor igazgató sajtótájékoztatón mutatta be az évadtervet csütörtökön, kihangsúlyozva, hogy a költségvetés-kiegészítés egyelőre bizonytalan. A kiegészítésre azért van szükség, mert a kormány 2017. február 1-től 50 százalékos fizetésemelést írt elő a közalkalmazotti státuszban dolgozó művészek számára. A teljesítménytől független fizetésemelés nem tesz jót a művészeti szektornak Tompa szerint, ráadásul emiatt az évadterv borotvaélen táncol, fogalmazott.

Spanyol színész szerződött Kolozsvárra

Ennek ellenére bővült a társulat: a kolozsvári színházhoz szerződött Francisco Alfonsín spanyol színész, akit az elmúlt évadban a Hormon, illetve a Pour toujurs (Mindörökké) című előadásokban már láthatott a közönség, a következőkben pedig szöveges szerepekben is megmutatkozik, ő játssza például Salvador Dalit az egyik készülő előadásban.Magyar nyelven még nem, de románul már játszott a bukaresti Nottara színháznál. Ha a költségvetés megengedi, Alfonsín rendezőként is bemutatkozhat a most kezdődő évadban: Csehov Regény, nagybőgővel című novelláját dolgozná fel, árulta el az igazgató.

A Londonba távozó Sigmond Rita helyett a társulathoz szerződött Jerovszky Tímea, aki két éve végzett a színművészeti egyetemen, és a Rosmersholm című előadásban már fel is lépett. A színháznak emellett új művészeti titkára van Takács Aranka személyében.

Több fiatal rendezőnőt láthatunk a következő évadokban

A színház előadássorozatban ad teret tehetséges fiatal rendezőknek. A 35 év alatti színházi alkotóknak szóló pályázatra sok erős előadásterv érkezett, egyedi ötletetekkel, konkrét helyszín- és szereposztás-ajánlatokkal, lefordított szövegekkel, ezért nehéz volt dönteni, mondta Tompa Gábor. A 31 pályázatból végül négyet valósít meg a következő évadokban a színház, ezeket a rendezői koncepció erőssége, kidolgozottsága, illetve a megvalósíthatóság, produkciós költségek szempontjai alapján választották ki.

Még nem tudni, hogy május végén melyik valósul meg elsőként, de a kiszemeltek a következők: Leta Popescu (In)vizibil, Andrei Măjeri Las Meninas (szerző: Ernesto Anaya), Porogi Dorka Alice az ágyban (szerző: Susan Sontag), valamint Ioana Păun Mercenari/Zsoldos (szerző: Mona Bozdog). További négy rendezői koncepció továbbfejlesztését vállalja a színház: Mădălin Hîncu: Carlo Collodi Pinocchio, Dragoş Alexandru Muşoiu: Chuck Palahniuk Snuff, Horváth Anna: Szaitó Ajumu Téli Beyer, valamint Andrei Măjeri: Flavius Lucăcel Trecătoarea pisicii / Macskaszoros.

2017-ben már csak egy bemutató lesz, de az dupla

December elején mutatják be Tony Kushner Angyalok Amerikában című darabját Victor Ioan Frunză kétszeres UNITER-díjazott rendezésében, aki utoljára 1995-ben rendezett Kolozsváron. Ez két részes bemutató lesz, egymás utáni napokon, bár a két előadás külön-külön is megállja a helyét.

2018. elején Adrian Sitaru Ilegitim című filmje új változatát állítja színpadra a Stúdióban: a karakterek nagyjából azonosak a filmben látottakkal, de a nézők a színpadon közelebbről találkozhatnak velük. Sitaru már szeptember végén szereplőválogatást tart Kolozsváron. Filmrendezők a következő évadokban is előfordulnak majd a kolozsvári színházban, eddig Hajdu Szabolcs, Tudor Giurgiu és Cristi Puiu fogadta el a meghívást, tudtuk meg.

Tompa Gábor igazgató rég tervezett munkáját mutatja be márciusban Kolozsváron. Los Putrefactos, azaz Rohadtak – ez lesz az előadás címe, amit az 1930-as években Salvador Dali, Federico Garcia Lorca és Luis Buñuel szubverzív folyóiratából kölcsönzött a rendező. A folyóiratban, amit sosem nyomtattak ki, Dali versekkel, Lorca rajzokkal, Buñuel politikai pamfletekkel szerepelt. Az előadásban ők hárman is megjelennek majd – Dali szerepében a társulat új tagja, Francisco Alfonsín – de például Neruda, Sigmund Freud, sőt, maga a Jóisten is. A szövegkönyv még alakulóban van, Tompa Saviana Stănescut és Kovács András Ferencet kérte fel, hogy írjanak hozzá.Radu-Alexandru Nica Marc Ravenhill Pool (No Water) című darabját rendezi, ennek május elején lesz a bemutatója, Mihai Maniutiu Moliere Úrhatnám polgár című vígjátékát állítja színpadra május végén, Eszenyi Enikő pedig Frank Wedekind Lulu című darabját rendezi. A színésznő-rendező által vezetett budapesti Vígszínházzal egyébként folytatódik az előadáscsere, közölte Tompa Gábor.

Évfordulós miniévad kiemelkedő előadásokkal

Az elmúlt évadok kiemelkedő előadásait nézhetjük majd újra a december 6. és 10. között megszervezett Miniévadon a színház fennállásának 225. évfordulója tiszteletére.

Emellett számos korábban bemutatott előadás műsoron marad, a Ványa bácsi például rekordot dönt azzal, hogy a 11. évadát kezdi.

A társulat folytatja belföldi és külföldi vendégszerepléseit, a nemrég Dél-Koreában előadott Julius Caesar novemberben, a könyvvásár idején Marosvásárhelyen lesz látható. A következő évadban ez az előadás a Kanári-szigeteken, a Rosmersholm Oslóban, Bogotában, Szarajevóban, a Leonce és Léna pedig Mexikóvárosban vendégszerepel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?