Pintér Béla szöveggel indul a szatmári színház felolvasószínházi sorozata

Felolvasószínházi előadás formájában adják elő csütörtökön délután négy órától Pintér Béla Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög című drámáját a szatmárnémeti Harag György Társulat színészei. A magyar dráma napján szervezett előadással indul a Havi Dráma felolvasószínházi sorozat, közölte a színház.

A Harag György Társulat a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel és a Látó Szépirodalmi Folyóirattal közösen szervezi a Marosvásárhelyen már rendkívül nagy népszerűségnek örvendő sorozat szatmári kiadását. Az előadássorozat helyszíne a színház büféje lesz, a belépés ingyenes. 

Pintér Béla darabját Horváth Anna rendezi. A fiatal szakember tavaly végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakán, Bocsárdi László osztályában.

Bessenyei Gedő István társulatigazgató kiemelten fontosnak tartja, hogy a színház különböző külső és belső kezdeményezéseknek is teret biztosítson. Mint mondta, a felolvasószínházi sorozatot Keresztes Ágnes színésznő kezdeményezte, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Látó vezetősége pedig örömmel fogadta a szatmári társulat csatlakozását a náluk már jól bevált és bejáratott programsorozathoz.Szatmáron korábban is volt felolvasószínházi sorozat. „Kicsit más lesz ez a sorozat, mint a néhány évvel ezelőtti, nagyszínpadi felolvasószínházi előadások, amelyek alkotói rendszerint továbbvitték, továbbgondolták a műfajt, már-már annak kereteit is feszegetve. Ebben az esetben a színpadi megvalósítás, hang- és fénytechnika lehetőségeinek kiaknázása helyett a színészeken és a megismertetni kívánt darabokon lesz a hangsúlyt” – fogalmazott a társulatigazgató.

A kezdeményezés célja a fiatal, pályakezdő rendezők megismertetése, találkoztatása színészekkel, kortárs szövegekkel, kocsmaszínházi, felolvasószínházi, vagy más, alternatív formákkal. A színművészeti egyetem rendező szakos és drámaíró szakos diákjai is kipróbálhatják magukat a munkában, a későbbiekben pedig közönségtalálkozókat, beszélgetéseket is terveznek a szervezők.

A szervezők remélik, hogy a rendhagyó helyszínválasztással a büfé is a színház szerves részévé válik, belakják a színészek, a nézők. Közleményük szerint a feldolgozott szövegek a fiatal korosztályt célzó problémákkal foglalkoznak.

Kapcsolódók

Kimaradt?