Kolozsváron mutatják be Áprily Lajos dédunokája, Gerlóczy Márton családregényét

A kolozsváriak foghatják kézbe először Gerlóczy Márton új regényét, Mikecs Anna: Altató címmel. Az Áprily Lajos felesége és lánya naplói alapján írt családregényt szeptember 27-én, Mikecs László néprajzkutató 100. születésnapján mutatják be, tette közzé az író a Facebookon.

A Scolar kiadónál megjelenő Altató Áprily (Jékely) Lajos felesége, Schéfer Ida, és lányuk, Jékely Márta naplói, levelei és egyéb családi fényképek, feljegyzések alapján készült. Gerlóczy Márton nagymamája, Jékely Márta halála után döntötte el, hogy megírja a család női tagjainak regényét. A szerzőt Mikecs Anna, Jékely Márta elsőszülött gyermeke - Áprily Lajos szavaival, a ,,drága holt" - kalauzolja a háborúk dúlta, darabokra tört országban szétszakadó és a veszteségek után újra élni akaró család megrendítő krónikájában.A készülő munkáról Gerlóczy Márton tavasszal a kolozsvári Ünnepi Könyvhéten is beszámolt.

A Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva- termében szeptember 27-én, szerdán 17 órai kezdettel megszervezett könyvbemutatón a szerzővel Ferencz Zsolt beszélget, a regényből Kali Andrea színművész olvas fel. 

„Mennyi szeszélyesen váltakozó, legapróbb szeleteiben is foghatóan-láthatóan, anyagszerűen megjelenített színhely, ház, kert, utca, tájdarab! Mindegy, hogy Kolozsvár vagy Szentgyörgypuszta, Budapest vagy Enyed. Járt-e ott mindenütt a regény írója, vagy alapos filológus módjára naplókban, levelekben, szakmunkákban kutatott, ki tudja. S hogy csúsznak össze közelibb-távolibb időtartományok, ahogy az emlékezet, a munka anyaga rendeli. Szóval tudatfolyam, mégis minden a helyén van. És az erre-arra ágazó család, az emlékezetes alakok. Nem az író érzelmei formálják őket: látja, tudtunkra adja esendőségüket, olykor pusztító gyengeségeiket-gyarlóságaikat is. És a regénybeli család nem akármilyen család. A Jékelyek, csúcsán Áprily - Jékely Lajos. Ha ismertük őket, ha nem, történetüket, ezt a könyvet jó olvasni" – írja a könyvről Lator László.

Kapcsolódók

Kimaradt?