Ismét fellép Gyergyószentmiklóson a Giuvlipen roma feminista társulat

A Ki ölte meg Szomna Grancsát? című előadását játssza Gyergyószentmiklósón szeptember 21-én, csütörtökön este 7 órától a bukaresti Giuvlipen Színházi Társulat, közölte a Figura Stúdió Színház.

A Mihai Lukács rendezte román nyelvű előadás egy Hargita megyei 17 éves roma lány történetét meséli el, aki felakasztotta magát a szülői házban. „A tragédiát nem tudta megfejteni sem a közösség, sem a hatóságok, bár mindenkinek van valamilyen magyarázata a halálesetről. Érthetetlen gesztus egy mindenki szemében boldognak tűnő lánytól. Annál is inkább, mert Szomna rendkívül vallásos volt, tette ellentmond hitének. Halála előtt üzenetet hagyott a falon. Mi ennek a jelentősége? Akik ismerték, mind hitelesen vallottak, de a vallomások ellentmondásosak, valahogy mind a legelső tanu szavaihoz vezetnek: „nem értem”. Mindenki „ártatlan”, de mindenki bűnösként éli meg a történteket” – olvasható az előadás összefoglalójában.Akutagava Rjúnoszuke történeteiből (A ligetben és A vihar kapujában – Rashomon) és az öngyilkossággal kapcsolatban megjelent sajtóhírekből inspirálódva a Giuvlipen lépésről lépésre építi fel Szomna Grancsa történetét. Az előadás azzal a céllal alkalmazza az Akutagava révén ismertté vált Rashomon hatást, hogy leírja a körülményeket, amelyben ugyanaz az esemény egymásnak ellentmondásos értelmezéseket szül azok körében, akik ismerték lányt. 

Az előadásra 15 lejért, diákoknak, nyugdíjasoknak és legalább tíz fős csoportoknak járó kedvezménnyel 10 lejért váltható belépő, munkanapokon délután 3 és 5 között, illetve előadások előtt egy fél órával a Figura Stúdió Színház előcsarnokában.

Kapcsolódók

Kimaradt?