Új filmfesztivál indul Csíkszeredában

Az utoljára 2014-ben megszervezett TIFFszereda helyett új, ráadásul tíz napos filmfesztivált szervez a csíkszeredai önkormányzat szeptember 21–30. között, derül ki a Filmszereda Facebook-oldal bejegyzéséből.

A teljes nevén Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál vetítései a Csíki Moziban lesznek, ahol 25-26, többnyire új, 2015–2017-ben készült magyar és román filmet, illetve néhány korábbi években készült jelentős alkotást mutatnak be. Ezzel némileg pótolják a rendszeres filmvetítések hiányát a városban.

Naponta négy vetítés lesz, délután három órától gyermekeknek, később (16:45, 18:30 és 21.15/21.45) felnőtteknek órától. A belépő felnőtteknek 15 lejbe, az este fél héttől kezdődő „fő filmre” 20 lej. Ez utóbbira nem lehet kedvezményes jegyet váltani, egyébként a diákok, egyetemisták (26 év alatt), nyugdíjasok (60 év fölött) és fogyatékkal élők 10 lejért nézhetnek filmet. A gyermekvetítésekre csoportosan 5 lejbe, egyénileg 7 lejbe kerül a belépő. Jegyeket a Csíki Játékszín előterében felállított jegypénztárban, illetve online lehet váltani.

A programot és a meghívottak névsorát a továbbiakban közlik a szervezők, de a nyitónap programja már ismert: szeptember 21-én, csütörtökön este hét órától a Csíki Kamarazenekar filmzenés koncertjével indul a Filmszereda, azt követően este nyolc órától elsőként a Brazilok című, 2016-os magyar vígjátékot láthatja a közönség.

A vetítésekre érkező vendégek a Majláth Gusztáv Károly téren koncerteken, gyermekprogramokon és különböző foglalkozásokon, közönségtalálkozókon is részt vehetnek a fesztivál ideje alatt, emellett szabadtéri kávézó és kocsmasarok is rendelkezésükre áll majd. A filmek vetítési jogát a Filmtett Egyesülettől és a Voodoo Films filmforgalmazótól vásárolta meg Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

Kapcsolódók

Kimaradt?