Több éves felújítás után megnyílt a nagyváradi ortodox zsinagóga

Több, a nagyváradi zsidó közösség számára jelentős esemény is zajlott ezen a hétvégén Nagyváradon. A nagyközönség számára is nyitott eseménysorozat keretében a felújított zsinagóga megtekintése mellett klezmerzenében, jellegzetes zsidó ételekben, filmvetítésben volt része az érdeklődőknek.

Péntektől vasárnapig tartottak a nagyváradi zsidó kulturális napok, melyeknek a Körös-parti neológ zsinagóga adott otthont, szombaton azonban megnyitották a Hevra Sas ortodox zsinagógát, mely a több éves felújítás végéhez közeledve teljes pompájában tündököl.Szombaton este az ablakokon kiszűrődő fények és zene csalogatta az érkezőket az ortodox zsinagógába, amelyet nemcsak megcsodálhattak az érkezők – köztük egyházi és világi méltóságok –, hanem együtt ünnepelhették a közösséggel a szombat kimenetelét is. Többen is szót kaptak az ünnepi alkalmon, így köszöntötte a megjelenteket Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Hitközségek Federációjának elnöke és Koppelmann Félix, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke is.A felszólalók megemlékeztek Elie Wiesel márosmarosszigeti születésű Nobel-díjas íróról, akinek emléktábláját vasárnap leplezik le szülővárosában. Szót kapott Yair Lapid, volt izraeli pénzügyminiszter is, többek között elmondta, ősei sírját is felkereste a látogatás alkalmával és átvehette megbízását Rafael Schaffer, Románia aradi származású főrabbija is.

Klezmer és filmvetítés

Pénteken kezdődtek, és vasárnap zárulnak a zsidó kulturális napok, az eseményeknek a Körös-parti neológ zsinagóga adott otthont. A hivatalos megnyitót pénteken tartották, ekkor Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesület (APTOR) vezetője, Angela Lupşea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány vezetője és Tania Berg-Rafaeli, az izraeli nagykövetség képviselője köszöntötte a megjelenteket.A megnyitón egy sajnálatos programváltozást is bejelentettek: szombaton koncertezett volna a Sthetl Klezmer Band, az énekes azonban lábát törte, így aznap a koncert helyett filmvetítéssel várták az érdeklődőket. Mindhárom napon láthatták a zsinagógában azokat az asztalokat, amelyeken a Sabbath (szombat), a pészah, a hanuka és a purim jellegzetes ételei-italai álltak, például a pészahi asztalon a széder-esti tál és pászka, jellegzetes zsidó ételek vásárlásra pedig a szomszédos Bacio Dolce cukrászdában volt lehetőség.Bár a szombati klezmerkoncert elmaradt, nem csalódtak azok, akik pénteken a budapesti Sabbathsong Klezmer Band koncertjét hallgatták meg. Az együttes tagjainak közvetlenségükkel az első pillanatokban sikerült kapcsolatot találni a közönséggel, sokan énekeltek együtt velük. Az együttes repertoárja változatos volt, halhattunk orosz-blokkot éppúgy, mint Ofra Haza-feldolgozást, de a felcsendült a Szól a kakas már, A yiddische mame (magyarul G. Dénes György szövegével, Egy őszhajú asszony címen vált közismertté a dal) vagy éppen a Roumanie is.

Vasárnap délután öt órától Seidler András előadásával, hét órától a nagyváradi Hakeshet Klezmer Band koncertjével, majd filmvetítéssel várják az érdeklődőket.

Kapcsolódók

Kimaradt?