Kortárs és víg színházi évad nyílik Gyergyóban és Udvarhelyen

A Zűrzavaros éccakával kezdődik szerda este az idei évad a gyergyószentmiklósi Figuránál. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház pedig csütörtökön évadkezdő sajtótájékoztatóján bemutatta az új munkatársakat. Összefoglaljuk az újdonságokat.

Javában zajlik a munka Hargita megye három önkormányzati kőszínházában. Míg a Csíki Játékszínnél itt ismertettük az évadra vonatkozó terveket, a székelyudvarhelyi és gyergyószentmiklósi színházlátogatóknak most foglaljuk össze az újdonságokat.

Székelyudvarhelyen évadnyitó sajtótájékoztatón ismertették az új előadásokat, valamint bemutatták, milyen új színművészekkel dolgoznak együtt az évadban, illetve ki került a társulatvezetés élére. Csurulya Csongor búcsújával ugyanis a színház művészeti igazgatójának székébe Zakariás Zalán került, és Berczki Ágota a színház új dramaturgja.

A meghirdetett színészi versenyvizsgán öt színművész méretkezett meg sikerrel – közülük a szegedi Nagy Norbert Lászlót már szerződtették, aki különben a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész szakán jelenleg másodéves mesteris.

Mint kiderült, mellette vendégszínészeket is láthat majd a közönség, például a Márkó Eszter rendezésében bemutatásra kerülő Boldog mesében Veres Lehelt. A sajtótájékoztatón tovább a színház új közönségszervező- PR-osát, Szabó Jankát is megismerhette a sajtó. Nagy Pál színházigazgató jelezte, hogy a közönség az idei évadban számos előadást láthat a társulattól a szeptember 17-23 között zajló dráMA9 kortárs színházi találkozón. De elárulta azt is, hogy javában folynak a jövő évi Tomcsa–emlékév előkészületei, lévén 2018-ban a színház húszéves fennállását ünneplik.

Az évadról kiderült, műsoron tartják A néma cipő története, Az égig érő fa, Káosz, Mirandolina, Migránsooook, Nyílt tengeren, Roberto Zucco és a STOP THE TEMPO! előadásokat.

Idén is lesz Tomcsa-Figura „négykezes”

Az új produkciók sorát a Boldog mese előadás nyitja, majd pedig a gyergyói Figura Stúdió Színházzal Shakespeare Felsült szerelmesek című komédiát adják elő. a koprodukció rendezői Albu István és Zakariás Zalán. Majd A főfőnök című Lars von Trier-filmadaptációt viszik színre, és bekerült a repertoárba Alfonso Paso Hazudj inkább, kedvesem! című komédiája, valamint a Migránsoook és a Nem lesz reggel, Fred című kortárs darabok is. Elhangzott továbbá, hogy a színház továbbra bekapcsolódik a város életébe, és folytatják a március 15-ei programot, illetve a színházi nevelési program is folytatódni fog megújult formában, Bekő-Fóri Zenkő és P. Fincziski Andrea színművészek vezetésével. Továbbá előrebocsátották: a bábszínháznál is várhatók pozitív változások.

Középiskolásokat szólít meg a Figura is

A gyergyószentmiklósi Figura román feliratozással mutatja be szeptember 13-án 19 órától a Ion Luca Caragiale Zűrzavaros éccaka előadást Albu István társulatvezető rendezésében. Szeptember 23-án ezt a a Lázár Ervin meséi nyomán Demeter Kata által írt A legkisebb boszorkány című előadás követi, melyet Nagy Regina rendez.

Tantermi előadások sorában, a te színházad program keretében a Nagyítás munkacímű előadást Dávid Péter rendezi. A társulat külsős színésze, Fodor Alain Leonárd egyéni műsorral készül, Faragó Zénó rendezővel. Az újévben Leta Popescu majd Keresztes Attila vendégrendezőkkel dolgozik a társulat, az évadot pedig Albu István Csehov-rendezése zárja. a gyergyói csapat szintén szegedi születésű színművésszel bővült: Pignitzky Gellért frissen végzett a marosvásárhelyi színi tanodában. Gyergyóba is seregszemlét ígér az ősz: október 13-22 között ugyanis újból megrendezik a Nemzetiségi Színházak Kollokviumát.

Kapcsolódók

Kimaradt?