Nemzetközi kovácstalálkozót szerveznek a hétvégén Sepsiszentgyörgyön

Szeptember 8–10. között kovácsműhellyé alakul Sepsiszentgyörgy főtere, ahol hazai magyar és román, illetve olasz, lengyel és magyarországi kovácsmesterek mutatják be alkotásaikat, de az érdeklődők látványműhelyekben is megismerhetik a kovácsmesterség munkafolyamatait.

Az ötletgazda, Nagy György olaszteleki kovácsmester szerint az esemény célja a hagyományos kovácsmesterség és a kovácsoltvas értékének bemutatása és népszerűsítése, illetve egy szakmai fórum megteremtése a romániai kovácsmesterek számára.Fotó: a háromszéki önkormányzat sajtóirodája

Azt próbálják megmutatni az érdeklődőknek, hogy mi a különbség a valódi kovácsolás és a „kovácsolt jellegű” tárgyak között. „Sokan kopácsolnak, de kevesen kovácsolnak”, mutatott rá Nagy György, aki szerint az egész országban hat-hét olyan mesteremberről tudnak, aki valódi kovácsoltvas tárgyakat készít, ezek helyét átvették a lézerrel vágott, hegesztett tárgyak, amelyeket valójában „kovácsoltvas jellegűnek” kellene nevezni.

Az olaszteleki kovácsmester szerint régen, a céhek világában az inasévek után a kovácsok elmentek a nagyvilágba segédnek, hogy tökéletesítsék tudásukat. Most ennek a helyét átvették a szakmai rendezvények, ahol a kovácsok találkoznak és meg tudják nézni egymás munkáit és módszereit, ezzel fejlesztik magukat szakmailag.

A hétvégi sepsiszentgyörgyi találkozón kuriózumként jelen lesz Magyarország egyetlen lópatkoló kovács nője, de a szakma számára is érdekes annak az olasz mesternek a jelenléte, aki különböző ötvözeteket kovácsol össze. A találkozó keretében egy szakmai konferencia és egy tanulmányút is lesz. A színes programból olyan érdekességeket ajánlanak a szervezők, mint a késpenge damaszkolását, a tehénpatkó készítését és a lópatkolást. A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola színpadi bemutatót tart, és az érdeklődők kipróbálhatják a szablyavívás mozzanatait.Fotó: a háromszéki önkormányzat sajtóirodájaA rendezvény első napján, pénteken több kulturális műsor is kíséri a kovácsmester találkozót. 18 órától a Háromszék Táncegyüttes tartja évadnyitó előadását a főtéren elhelyezett színpadon. A Furik Rita rendezésében készült  Az én mesém című nagy sikerű gyermekelőadást 2014-ben mutatták be, azóta Erdély összes nagyvárosában és számos szórványtelepülésen látható volt, több alkalommal turnéztak vele Magyarországon és Felvidéken, idén pedig az Egyesült Királyságban is színpadra léptek. A táncmesét összesen 85 alkalommal játszották, az évadnyitó előadás pedig búcsúztató is egyben, hiszen szeptember 8-án utolsó alkalommal lehet megtekinteni. Ugyancsak pénteken lép színpadra a Kónya Ádám Művelődési Ház Kincskeresők Néptáncegyüttese, valamint a Százlábú Néptáncegyüttes.

A rendezvény részletes programja itt elérhető. 

Kimaradt?