Chilei színésznő lehet az első transznemű Oscar-jelölt

Sebastián Lelio chilei rendező Egy fantasztikus nő című filmjének főszereplője, Daniela Vega lehet az első transznemű színésznő, akit Oscar-díjra jelölnek, írja az Indie Wire.

Általában évente legalább egy nem amerikai filmet jelölnek Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriáján kívül. Ilyen volt például 2013-ban Michael Haneke osztrák filmrendező Amour című filmje, amely négy szobrocskát is besepert, 2017-ben pedig Isabelle Huppert francia színésznő első Oscar-jelölése az Elle című film főszerepéért.A jelölés legtöbbször sikeres háttérkampány eresménye. Az Elle-t a Sony Pictures Classics támogatta, és ugyanez a forgalmazó áll az Egy fantasztikus nő (Una mujer fantastica) című alkotás mögött is. Az Indie Wire lap úgy tudja, hogy a cég Daniela Vegát juttatná be a legjobb színésznő kategória jelöltjei közé, így ő lehet az első Oscarra jelölt transznemű színésznő.

Daniela Vega a Marina nevű klubénekesnőt és pincérnőt alakítja, aki elveszti élete szerelmét és szembe kell néznie annak ellenséges családjával a gyásszertartás során. A Berlinálén a legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medvét és a legjobb játékfilmnek járó Teddy-díjat elnyerő alkotást Romániában a kolozsvári TIFF-en vetítették. A színésznő a chilei San Miguelben született és már nyolc évesen felfedezték énektehetségét.

Kapcsolódók

Kimaradt?