Holnapfeszt, Könyvmaraton és Törzsasztal: kulturális csemegék Nagyváradon

Szeptember 15-én Nyáry Krisztián lesz a Törzsasztal első vendége, e hónap 21–23. között tartják meg a Holnapfesztet, november 23–25. között pedig újabb Könyvmaraton lesz Nagyváradon – hangzott el kedden Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület elnöke, Szűcs László, a Várad folyóirat igazgatója és Tasnádi-Sáhy Péter, a Várad irodalmi rovatának szerkesztője közös sajtótájékoztatóján

A Törzsasztal beszélgetéssorozat szeptember 15-én kezdődik, ennek meghívottja Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, író, irodalomtörténész és könyvkiadó. A következő hónapokban a Törzsasztal mellé várják Kali Kinga írót, antropológust, diaszpóra-kutatót, akinek az erélyi örmény identitás a szakterülete, a nagyváradi származású Boka László irodalomtörténészt, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatóját, Vass Tibort, a Spanyolnátha folyóirat főszerkesztőjét, költőt, a Magyar Küldeményművészeti Társaság elnökét, Peer Krisztián költőt, Bartis Attila írót, fotográfust és Szilágyi Júlia kolozsvári irodalomkritikust, esszéírót, egyetemi oktatót is.  Az estek házigazdája Szűcs László, a beszélgetőtárs Kőrössi P. József lesz.

Holnapfeszt két hét múlva

Szeptember 21–23. között tartják meg az idei Holnapfesztet, a rendezvényeknek a Darvas–La Roche ház, a Szigligeti Stúdió és Silent kávézó ad majd otthont. Szeptember 21-én, csütörtökön 17.30 órától nyitják meg a rendezvénysorozatot,  majd 19 órától mutatja be Szigligeti Társulat Körmöczi-Kriván Péter Dármázat Debüt-díjas, Kapufa és öngól című darabját, melynek rendezője Tasnádi-Sáhy Péter, aki szintén pályázaton nyerte el a rendezés jogát.

Szeptember 22-én, pénteken 18 órától Mátyás Zsolt Imre színművész (Csiky Gergely Állami Magyar Színház) Diógyerek című novelláskötetének bemutatójával folytatódik a program, ezt Athena Farrokhzad Svédországban élő perzsa származású költő Fehértfehérre című könyvének bemutatója követi, Sall László Svédországban élő nagyváradi származású költő (ő György Kamillával fordította a verseket magyarra) és Svetlana Cârstean, a versek román fordítója jelenlétében. Közreműködik Firtos Edit, a Szigligeti Színház és Ioana Dragoş Gajdó, a Regina Maria Színház színművésze. A pénteki program peformansszal zárul, melyet az Élő Váradosok szövegei alapján váradi illetőségű, de különböző helyeken tanuló színművész-hallgatók mutatják be, rendezője Balogh Attila.

Szeptember 23-án, szombaton 11 órától Várad Caffé lesz a Silent kávézóban, ahol a 15 éves Várad folyóirata téma ennek 150 száma szeptemberben jelenik meg. Ugyanaznap 16.30 órától mutatják be Dánielisz Endre könyvét, ez részben a nagyszalontai irodalomtörténésznek a műve az Arany kritikai kiadásról, illetve ennek része a Szilágyi Aladár készítette pályakép-interjú is. Ez után 17.30-tól a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és Élő Várad beszélgetés lesz.

Mint Tasnádi-Sáhy Péter elmondta, egy decemberig tartó, öt beszélgetésből álló sorozat első alkalma ez, melyeket ő vagy Bíró Árpád Levente moderálnak. Az első beszélgetés meghívottjai Szőllősy Balázs és Hyross Ferenc. Újabb beszélgetés következik majd, ennek meghívottja Gáspárik Attila színművész, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház szintén váradi származású vezérigazgatója aki bemutatja színházról írt könyvét is, majd Columbo’s Wife koncerttel zárul az idei Holnapfeszt. Az együttes énekese Nagy Orsolya, aki Szigligeti Színház munkatársa és a Várad filmkritikusa egyben, a színház egyébként közeli partnere a szervezőknek, mondta Simon Judit.

Könyvmaraton és könyvkiadás

November 23–25. között a Szigligeti Stúdió ad otthont a Könyvmaratonnak, ennek vendégei Parti Nagy Lajos, akinek a szintén váradi eredetű Réz Pállal közös, Bokáig pezsgőben (hangos memoár) című könyvét mutatják be. Visszatér Nagyváradra a Törzsasztaltól ismert Benedek Szabolcs író, akinek A fiumei cápa című könyvét ismerhetik meg. Szintén a Könyvmaraton mutatják be Nagyváradon Demény Péter új, Vadkanragyogás című könyvét és láthatják Salat Lehel Lélekkabát című, a szerző szövegein alapuló előadását is.  A Könyvmaratonon Márton Evelin, a Szalamandrák éjszakái szerzője is felolvas majd készülő regényéből. Mint Szűcs László elmondta, Ady Endre születésének 140. évfordulójáról is megemlékeznek majd valamilyen formában.

Több könyv megjelentetését tervezi a Holnap Kiadó és a Várad egyaránt, ezek egy része a Könyvmaratonra készül el. A Holnap kiadó Karácsony a Szilágyságban címmel jelenteti meg Kovách Géza későbbi aradi újságíró 1946-47-es folklórgyűjtéseit. Mátyás Imre Zsolt Diógyerek című kötete szintén a Holnap Kiadónál jelenik meg, akárcsak Móra László A román kézilabda magyar sztárjai című könyve, Dánielisz Endre már említett, illetve a Biharország folyóiratban sorozatban közölt Nyelvőrségben című rovatának írásai, Fazekas Csaba miskolci egyetemi oktató Szilágyi Lajos élete kötetének kiadására pályázaton nyertek támogatást a református egyháztól.

A Várad kiadásában jelenik meg az Élő Várad antológia, Keresztesi József Naplója, ami az 1700-as évek végéről származik, szerzője Váradolasziban és Szalacson volt református lelkész. Mozog Nagy Imre albisi születésű postamester Jár a baka jár... című, az első világháború és az impériumváltás idejéről szóló memoárja, Földesi Csenge, a Várad irodalmi pályázata nyertesének című első, Vajkaramella című kötete, Nagy Andor Tavasz Váradon című regényes életrajza, Keszthelyi György verseskötete, Péter I. Zoltán Ady Endre élete című háromkötetes munkája valamint Kormányos László Várad krónikája című műve.

Kapcsolódók

Kimaradt?