Hálózatba tömörülnének az Európa kulturális fővárosa címre pályázó városok

Európa kulturális fővárosa címre pályázó városok hálózatát hozná létre a Kolozsvári Kulturális Központ. Első lépésként szeptember 22-23-án a Kolozsvári Kultúrházzal közösen konferenciát szerveznek, amelyen lefektetnék a nemzetközi szervezet alapjait, olvasható a központ honlapján.

A jövendőbeli szervezet olyan városokat tömörítene, amelyek birtokolták már az  Európa kulturális fővárosa címet, pályáztak rá, vagy pályázni szeretnének a következő években. A hálózathoz csatlakozó városokat képviselő civil szervezetek minden évben kétnapos ingyenes továbbképzésen vehetnének részt a tervek szerint, amelyet kétévenként változó helyszínen szerveznének meg.A hálózat célja a tapasztalatok megosztása lenne. A címre pályázó városok 90 százaléka nem nyer, annak ellenére, hogy jól kidolgozott kulturális programja van, amit kár veszni hagyni, az új szervezet pedig a programok gyakorlatba ültetésében segítene, indokolja a kezdeményezést a Kolozsvári Kulturális Központ.

A szeptemberi kolozsvári konferencián az eddigi visszajelzések szerint a következő városok képviselői lesznek jelen: Guimaraes 2012, Matera 2019, Elefsina 2021, Gyulafehérvár 2021, Kolozsvár 2021, Temesvár 2021, Plunge 2022, Leeds 2023, Aveiro 2027, Braga 2027.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?