Az UNITER versenyén a napokban nevesítik a legígéretesebb fiatal színészeket

Bács Miklós, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészének vezetésével zajlik szeptember 4–7. között a 20. Fiatal Színészek Gálája a tengerparti Costinești-en. A 12 feltörekvő tehetség teljesítményét többek közt Bogdán Zsolt, a kolozsvári színház színésze is értékeli.

A HOP Gálát a Román Színházi Szövetség (UNITER) és a Vox Maris Grand Resort Costinești szervezi a kulturális minisztérium támogatásával. Célja megmutatkozási lehetőséget biztosítani a fiatal, frissen végzett színészek számára.

Nyáron az előválogató fordulóban, amely Csehov munkássága és a magány gondolata köré szerveződött, 3 Kolozsváron és 9 Bukarestben végzett színész teljesített a szakmai zsűri – azaz Maia Morgenstern színésznő, Marcel Iureș színész és Petru Vutcărău színész, rendező – elvárásainak megfelelően.Fotó: galahop.roA négy napos verseny Costinești-en zajlik csütörtökig, amikor a 20 órakor kezdődő zárógálán kiosztják a Ștefan Iordache-ról elnevezett nagydíjat, egyéni kategóriában a legjobb színésznek és színésznőnek járó díjakat, a csoportban indulók között pedig a Cornel Todea elnevezésű legjobb színészcsoportnak járó díjat, valamint a zsűri Sică Alexandrescu különdíját. A díjátadót, és a frissen végzett színészek számára szervezett valamennyi próbát élőben is közvetítik.

Bogdán Zsolt színész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulati tagja, Mihai Măniuțiu rendező, a Kolozsvári Nemzeti Színház igazgatója, Ana-Ioana Macaria színésznő, Ada Solomon producer és Alexandru Voicu, a HOP Gála tavalyi fődíjasa alkotja idén a zsűrit. Emellett a honlapon közönségszavazást is indítanak, szerda 22 óra és csütörtök 20 óra között választhatjuk ki a legígéretesebb színészeket.

Bár élőben nem fogják közvetíteni, megjegyezzük: 7-én 18 órakor Esterházy Péter Egy nő című alkotása alapján készített színházi adaptációt mutatják be a Fiatal Színészek Gáláján.

Az UNITER következő rendezvénye az október 20. és 30. között Bukarestben zajló Országos Színházi Fesztivál, amelyen hat erdélyi magyar társulat mellett jelen lesznek olyan nemzetközi szinten elismert művészek is, mint Juliette Binoche, Robert Lepage, Evgeny Mironov, Angelin Preljocaj vagy Alexandre Tharaud francia zongoraművész. A külföldi előadások között meghívták Moszkvából Robert Lepage HAMLET | COLLAGE című rendezését, Franciaországból Angelin Preljocaj koreográfus által jegyzett, Serghei Prokofiev zenéjére készült Rómeó és Júlia balettelőadást , Juliette Binoche és Alexandre Tharaud pedig az Élj, bármi is történjen (Vaille Que Vivre, Barbara) című előadással érkezik – tájékoztattak keddi közleményükben a szervezők.

Kapcsolódók

Kimaradt?