Japán zenészek teltházas koncertje zárta az 5. pulzArt fesztivált

Klasszikus japán hangzást idéző csengőjáték itatta át a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermét vasárnap este az 5. pulzArt fesztivál zárókoncertjén. A Tokyo Sound Land trió két tagja, Ametsub és a fesztivál visszatérő vendége, Anchorsong a helyi String Quartet vonósnégyessel, és Bordos László Zsolt VJ-el lépett fel.

A hagyományos zenét keverő DJ-k, illetve a keleti és európai hangzás közötti átmenet jelezte a fesztivál törekvéseit: megismertetni a kortárs művészeti irányzatokat, összeegyeztetni, találkozási lehetőséget nyújtani a különböző kultúráknak, teret adni a műfajok közti átjárásnak, kísérletezésnek, derül ki a szervezők közleményéből.Színházi, irodalmi, zenei és képzőművészeti produkciók sora hozott pezsgő, friss energiákkal teli lendületet Sepsiszentgyörgyre csütörtöktől vasárnapig szervezett eseményt. Idén erős nemzetközi jelenlét jellemezte a pulzArt fesztivált, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Lengyelországból, Ausztriából, Japánból és Magyarországról érkeztek vendégek, de hazai művészek is jelen voltak.

A fesztivál kétségtelen kedvencévé vált az Ernelláék Farkaséknál című lakásszínházi produkció és az azonos címet viselő film, sokan érdeklődtek a találkozó iránt is, ahol az alkotók elmesélték, nem akartak közéleti problémákkal foglalkozni, sokkal inkább az volt a céljuk, hogy mindenkit közvetlenül érintő témákat, család- és párkapcsolati kérdéséket feszegessenek. Hajdu Szabolcs rendező ennek a hogyanját is meghatározta: úgy kell beszélni ezekről a dolgokról, hogy közben lebomoljon a fal a nézők és a színészek között, mert csak így lehet igazat beszélni.Teljesen más világot képviselt a Franciaországból érkező Hakanaï című táncperformansz, amelyben a digitális művészet és a színházi világ ötvöződött, azonban a mozgókép nem csak kiegészítette az előadást, hanem aktív részese, szereplője volt annak. A képzelet és valóság határán táncolt fizikailag és átvitt értelemben is Akiko Kajihar, mozdulatai a japán haiku apró egységeiből inspirálódtak, megmutatva az emberi elme és a természet elemi erejét.Az 5. pulzArt egyik zenei fénypontjának számított a Tanzániából származó, Nagy-Britanniában élő Lulu James, aki rendkívüli hangjával, páratlan energiájával, kedves, megkapó lazaságával nyűgözte le hallgatóságát. Az énekesnő nemcsak énekével, de mozdulataival, testtartásával is színezte a zenei élményt, könnyedséggel, természetességgel itatva át a teljes produkciót.Zenélni mindenki tud, csak ki kell tárnia a kezét és kinyitnia a szívét, ennek a gondolatnak a mentén tartották foglalkozásaikat a Bélaműhely zenekar tagjai, szombaton hangszereket készítettek, vasárnap karmesterjátékba vonták be a gyerekeket. Ugyancsak gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek szólt a brit Finger & Thumb Theatre A rút kiskacsa című árnyjátéka, amely szerethető módon, sok humorral, vizuális finomsággal fűszerezve mesélte el a kecses hattyúvá felnövő kiskacsa történetét.

A fesztivál irodalmi programkínálatában mindennapra került csemege, amelyre a nagyközönség is vevő volt. Peer Krisztián, Florin Iaru, a Magyar Íróválogatott tagjai, Ágoston Zoltán, Farkas Zsolt, Kiss Tibor Noé, Kukorelly Endre és Nagy Dániel, valamint Szabó Róbert Csaba igencsak különböző írói világot képviselt, de a pulzArton jól megfért egymással a fekete Dacia és a fociirodalom, a társadalmi szatíra és a mélyre ható önreflexió is. A társadalomtudomány irányába is nyitott idén a fesztivál, összeesküvés-elméletekről, posztkapitalista forgatókönyvekről és az iszlám kultúráról is tartottak előadást.

A pulzArt összművészeti fesztivál sűrített hangulati esszenciáját jelentették az esti, éjszakai bulik, ahol mindenkiben kavarogtak még az aznapi irodalmi találkozó, színházi előadás, kiállítás gondolatfoszlányai, élményei. De ugyanakkor markáns zenei világot képviselő dj-k vezették a bulizókat, itt volt az Ausztriából érkező Kimyan és a németországi Persian Empire is.A Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, valamint a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér és a Tone Troopers Audio-Vizuális Egyesület szervezte négynapos fesztivál 32 programpontot kínált, hetven művészvendég érkezett a pulzArtra. A legnagyobb érdeklődés a Magma Kortárs Kiállítótérben megtekinthető Spidron térvetítést övezte, a hétvégén közel félezren látták.

Kapcsolódók

Kimaradt?