Bálint-napi felolvasószínház Temesváron

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház rendhagyó programot kínál nézőinek a közelgő Bálint-nap alkalmából, ugyanis február 14-én 19 órától a színház Súdió Termében napjaink egyik legelismertebb és legsikeresebb kortárs drámaírója, Matei Vișniec jelenlétében felolvasószínházi előadásra kerül sor. Az ünnepélyes esemény során Magyari Etelka és Balázs Attila színművészek a dráma két főszerepében adják elő A pandák gyönyörű utazása című darabot. A felolvasás után az érdeklődők – ha nem foglaltak asztalt egy romantikus vacsorára – feltehetik a kérdéseiket a szerzőnek és a színészeknek, ugyanis az eseményt beszélgetés követi, amelyet Daniela Magiaru, a szerző kitűnő ismerője moderál.

matei-visniecMatei Vișniec költő és drámaíró Bukarestben végzett filozófia szakot, '87 óta Párizsban él és alkot román, illetve francia nyelven. A rendszerváltás évének legjátszottabb drámaírója volt Romániában, darabjai pedig azóta is népszerűek Európa-szerte; '96-ban Temesváron egy a nevét viselő fesztivált szerveztek, ahol tíz drámáját adták elő.panda-plakat3

A felolvasott szöveg hosszabb címe A pandamedvék története, amiként azt az a szaxofonos meséli el, akinek a barátnője Frankfurtban lakik. A dráma a mindenkori, (lehetséges), szerelmesekkel történő események (szintén lehetséges) végkifejletének absztrakt megfogalmazása. A kilenc éjszaka alatt váltott párbeszédek sűrített és metaforikus jellegük miatt valószerűtlennek tűnhetnek, de a szerelembeesés parfümének valóságos irodalmi párlatai ezek.

„A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház ezzel a felolvasással készül a szerelmesek napjára. A korábban Valentin-nap néven befutott ünnepséget ugyan a két évtizeddel ezelőtt hirtelen fellendült virág- és képeslap kereskedés ügyes reklámfogásának köszönhetjük, több mint kétezer évvel ezelőtt, február 14-én már a Római Birodalomban is Júnó istennőt, a házasság pártfogóját ünnepelték, a plebejusok pedig tombola-párokat húztak maguknak a hajadon nők neveivel" – áll a színház közleményében.

A felolvasószínházi előadásra való belépés ingyenes. Előzetes helyfoglalásért a jegyirodához kell fordulni, nyitvatartás: hétfőtől péntekig 16-19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával. Cím: Gyulafehérvár/Alba Iulia utca 2. szám, telefon: 0356-450.606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro.

Kimaradt?