Szombaton kezdődik Bukarestben a George Enescu fesztivál

Szombaton kezdődik Bukarestben a George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivál, amely számos világhírű művészt és zenekart vonultat fel három hét alatt.

A szeptember 2. és 24. között zajló, kétévente megszervezett fesztiválnak az idén új vezetői vannak, a művészeti igazgatója Vlagyimir Jurovszkij orosz karmester, a tiszteletbeli elnöke Zubin Mehta karmester. 2007 és 2015 között Ioan Holender, a Bécsi Állami Operaház egykori igazgatójának irányítása alatt zajlott a programsorozat.

A mintegy 80 koncerten és egyéb kiegészítő rendezvényen kiemelt hangsúlyt kap a névadó zeneszerzőnek, George Enescunak az életműve, akinek 37 művét játsszák, ezek közül kettőt először a fesztivál történetében.

A szombati nyitókoncerten Enescunak az Oidipusz című operáját adja elő a Jurovszkij által vezényelt Londoni Filharmonikus Zenekar. A nyitókoncerten magyar művész is fellép, a Szfinx szerepét Komlósi Ildikó mezzoszoprán énekli. A koncertformában bemutatott előadásra videóprojekciót is készítettek a szervezők.

A fesztivál költségvetése mintegy 44 millió lej, amiből 34 millió lejt a román kormány biztosít. A jegyek értékesítéséből származó bevétel 8,1 millió lej, a kiadások többi részét támogatásokból fedezik. A szervezők az idén 150 ezer nézőre számítanak, miután két évvel ezelőtt 120 ezren vettek részt a koncerteken.

Számos kiegészítő rendezvény mellett a fesztivál az idén először ad otthont a kortárs zeneszerzők nemzetközi fórumának.

Az eseményen világhírű zenekarok és előadóművészek vesznek részt. Bukarestbe látogat többek között a milanói La Scala zenekara, a római Santa Cecilia Akadémia zenekara, az amszterdami Concertgebouw, a Müncheni Filharmonikusok és a Londoni Filharmonikus Zenekar. A közönség olyan világhírű karmestereket láthat, mint Zubin Mehta, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Valerij Gergijev, Charles Dutoit, Riccardo Chailly, Mihail Pletnyev és Christoph Eschenbach.

A fesztiválon először lép fel Danyiil Trifonov zongora-, valamint Jonas Kaufmann, Philippe Jaroussky, Magdalena Kozena, Thomas Hampson, Bryn Terfel és Dimitrij Hvorosztovszkij énekművészek. A visszatérők között lesz Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Joshua Bell, Nikolaj Znaider, Leonidasz Kavakosz, Renaud Capucon, David Garrett, Frank Peter Zimmermann hegedű-, Martha Argerich, Nyikolaj Luganszkij, Borisz Berezovszkij zongora-, valamint Mischa Maisky és Gautier Capucon csellóművészek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?