Újra lesz nemzetközi színházi fesztiválja Szatmárnémetinek

Nemzetközileg elismert színházi alkotók érkeznek Szatmárnémetibe szeptember 14-e és 24-e között, ugyanis több év kihagyás után újra szervezik az egykori Sorompók Nélkül Nemzetközi Fesztivált, Tranzit Feszt néven, számolt be keddi sajtótájékoztatóján az Északi Színház vezetősége.

A szatmári színház két tagozatának közös szervezésében rendezik meg újra a fesztivált, amely a Sorompók Nélkül név alatt már nyolc kiadást megélt. Az egykori városvezetés azonban megvonta a támogatást több kulturális rendezvénytől, így az elismert színházi fesztivál is évekig szünetelni kényszerült. Ez a szervezők szerint hosszú évekre visszavetette a kulturális pezsgést Szatmárnémetiben.

Tompa Gábortól Andrei Șerbanig

A sajtótájékoztatón Stier Péter megbízott ügyvezető igazgató, Bessenyei-Gedő István, a Harag György Társulat művészeti vezetője és Ovidiu Caița, az Északi Színház román tagozatának új művészeti vezetője számolt be a jó hírről: a kulturális intézmény fenntartói újra úgy gondolták, hogy szükséges és rendelkezik létjogosultsággal egy színházi fesztivál Szatmárnémetiben. A szervezők 250 ezer lejből gazdálkodtak, 200 ezer lejt a helyi és megyei tanácstól kaptak, míg a fennmaradó összeget szponzorokból és a jegybevételekből biztosítják majd. Bár a fesztivál támogatásáról viszonylag későn született döntés, a szakemberek szerint a körülményekhez képest mégis sikerült egy színvonalas műsort összeállítani.

„Úgy gondolom, hogy közösen Ovidiu Caițával sikerül összeállítani egy olyan fesztiválkínálatot, ami egyáltalán nem hoz ránk szégyent. Olyan alkotóknak az előadásait tekinthetik meg, mint Tompa Gábor, Andrei Șerban, Mihai Măniuțiu, Schilling Árpád, Keresztes Attila, Szabó K. István, Cristi Popescu vagy Alexandru Dabija” – mondta Bessenyei-Gedő István.

A Tranzit Feszt – Nemzetközi Multikulturális Színházi Fesztiválon többek között részt vesz a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat, a nagyváradi Szigligeti Színház, az András Lóránd Társulat egy nonverbális, mozgásszínházi előadással. A Harag György Társulat vezetője egy érdekes koprodukciót is kiemelt, ugyanis a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az aradi Ioan Slavici Színház és a zombori Szerb Nemzeti Színház közös előadással készül a fesztiválra, amelyet négy nyelven játszanak majd feliratozva.

Mindemellett a művészeti vezető szerint olyan koncepcionális elemeket is sikerült létrehozni, hogy Szatmárnémeti testvérvárosai is jelen legyenek, a nyíregyházai és a beregszászi színház is.  Utóbbi többek között azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert Ukrajna egyetlen magyar nyelvű színháza, amelyet Vidnyánszky Attila alapított.

Miért volt Sorompók Nélkül? Miért Tranzit?

Arra, hogy miért volt szükség a fesztivál nevének megváltoztatására, a szakemberek elmondták, szerették volna aktualizálni a rendezvényt. Sorompók Nélküli fesztiválnak nevezték el, amikor létrejött, mivel akkor csatlakozott Románia az Európai Unióhoz, így ennek eufóriáját szerették volna tükrözni, hogy átjárhatóbbá váltak a sorompók, viszont ez már vesztett az aktualitásából, mivel a körülmények megszokottá váltak.

„Azt gondoltuk, hogy valami aktuálisabbat kell találnunk, több dramaturg kollégával közösen agyaltuk ki a Tranzit Feszt elnevezést. Arra gondoltunk, hogy nagyon sokszor mondjuk, hogy tranzit zóna az ahol élünk. Nagyon gyakran gondolunk ennek kapcsán negatív fogalmakra, hogy csak átjáróház, és elfelejtjük, hogy a tranzit az kulturális értelemben is tranzit, tehát aki itt ebben a zónában áthalad, azt nem nyom nélkül teszi, itt hagyja az értékeit és ezek az értékek felhalmozódnak kulturális értelemben. Mi egyfajta kulturális tranzit zónává szeretnénk avatni ezzel a fesztivállal Szatmárnémetit, ahol legalábbis magyar, román, német, most szerb és angol színházi kultúra is találkozik és aztán majd ezt a palettát kellene szélesíteni. Szeretnénk ha majd a Bukaresti Zsidó Színház is jelen tudna lenni, hiszen ez a négy közösség alakította városunk történelmét” – mondta Bessenyei.

A fesztivál négy helyszínen zajlik majd, lesznek előadások az Északi Színház nagytermében, a Szakszervezetek Művelődési Házában, az Ács Alajos Játékszínben, valamint a közönséget szabadtéri előadásokra is várják. Jegyeket pedig jövő héttől lehet majd vásárolni 25-50 lejes áron, de a szervezők tíz fő esetén csoportos kedvezményt is biztosítanak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?