VoCE2017 kórusfesztivál: buszokon, bevásárlóközpontban énekelnek az erőszak ellen

A Magyar Napok után sem lesz unalmas Kolozsvár: a Visszhang kórus augusztus 21. és 28. között nyolc külföldi kórust lát vendégül a VoCE2017 kórusfesztiválon, a rendezvény keretében buszokon, bevásárlóközpontban is fellépnek az együttesek, de az I. Világháborúról szóló előadás is lesz.

A kolozsvári kórusfesztivál a VoCE2014-2018 európai rendezvénysorozat része. A nemzetközi projekt az I. Világháború centenáriumához kapcsolódik, és Franciaországból indult. Az idei fesztivál mottója egy Leonard Bernstein idézet: „Ez lesz a mi válaszunk az erőszakra: hogy még intenzívebben, még szebben és még elhívatottabban műveljük a zenét, mint bármikor korábban."„Mivel Románia 1916-ban csatlakozott a háborúhoz, a főszervezők azt szerették volna, hogy 2016-tól kezdődően egy romániai kórus is részt vegyen a rendezvényeken. 13 romániai kórus közül a Visszhang kórusra esett a választás, abban a reményben, hogy 2017-ben Kolozsvár ad majd otthont a fesztiválnak” – mondta el Molnár Botond, a kolozsvári Visszhang kórus karnagya.

Az első VoCE fesztiválra 2014-ben Szarajevóban (Bosznia-Hercegovina) került sor, a másodiknak 2015-ben Dinant (Belgium) adott otthont, míg a harmadik kiadás 2016-ban a lengyelországi Wroclawban, Európa Kulturális fővárosában volt, ez utóbbin már a Visszhang is részt vett.Az kolozsvári fesztiválon 9 kórus vesz részt: két francia (20.21 és Vocal'am kórusok - Chambéry), két lengyel (Kameralny Chór Męski "Cantilena" és a Capella Ecumenica - Wrocław), egy bosnyák kórus (Ženski vokalni ansambl Corona - Szarajevó), egy német (neuer chor berlin - Berlin), egy belga (Chorale Universitaire de Louvain - Louvain-la-Neuve), egy magyar (Örökifjú Zenebarátok kórusa - Budapest) és a házigazda Visszhang kórus.

A nagyközönség számára nyitott program:

augusztus 23. 11:00-13:00, BBTE főépület, Nicolae Iorga előadóterem
Az I. Világháború Erdélyben – drd. Nagy József előadása

augusztus 24. 14:00-15:00
Villámcsődület a tömegközlekedési eszközökön

augusztus 24. 16:00, Iulius Mall
Örömóda Bábelben

augusztus 25. 19:00-20:00, sétatéri Kaszinó
Szabadtéri kóruskoncert

augusztus 26. 19:00-20:00, BBTE, Auditorium Maximum
Bábel csendje, hangverseny

A fesztivál alcíme „Bábel csendje”, a szervezők ezzel a jelenlegi világ bábeli zűrzavarával szeretnének szembehelyezkedni, magyarázta Molnár Botond. Ez lesz a címe a záróhangversenynek is, a repertoár nagy része pedig a bábeli és babilóniai témát dolgozza fel, de felcsendülnek olyan kortárs alkotások is, amelyeket még nem szólaltattak meg Romániában, például Thiery Machuel - Dark like me, Bob Chilcott - Five ways to kill a man, Hans Zimmer - Aurora című művei, ismertette a műsort a karnagy.

A bevásárlóközpontban a résztvevő kórusok közösen szólaltatják meg az Örömódát, amit Molnár Botond erre az alkalomra dolgozott át a bábeli zűrzavar szellemében. Hogy ez pontosan mit jelent, az majd a helyszínen kiderül. A sétatéri Kaszinó előtt a résztvevő kórusok egyéni, tíz perces műsorral lépnek fel.

A fesztiválsorozatot 2018-ban Berlinben két hangverseny zárja. Erre az alkalomra Thierry Machuel kortárs francia zeneszerző egy oratóriumot komponál, ezt egy nyári franciaországi előkészítő találkozó után közösen adják elő a résztvevő kórusok a német fővárosban, ahol a második hangversenyen a Berliner Rundfunkschorral és annak zenekarával közösen, a berlini filharmónia színpadán Bach H-moll miséjét is megszólaltatják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?