Tudnivalók a hétvégén kezdődő Kolozsvári Magyar Napokról

A 8. Kolozsvári Magyar Napok kiállításmegnyitóinak sora már elkezdődött, szombattól pedig teljes gőzzel beindul a rendezvény. A szervezők szerda délelőtti sajtótájékoztatójukon beszéltek az augusztus 20-ig tartó programról és néhány fontos gyakorlati tudnivalóról.

Gergely Balázs főszervező elmondta, a szervezőcsapat belátta, hogy tavaly elérte a teljesítőképessége határát, ezért a 7. Kolozsvári Magyar Napokat nem akarják túlszárnyalni, inkább újragondolják a rendezvényt az első hétéves ciklus után. Erre azért is szükség van, mert a rendezvény kinőtte a várost, túlmutat Kolozsvár határain.A rendezvény tavasszal meghirdetett Transylvanicum „védjegye” is ezt jelzi, magyarázta Gergely Balázs: „úgy gondoljuk, hogy a rendezvény maga vált Transylvanicummá, amelyet sok egyéb erdélyi értékünk mellett kitehetünk a kirakatba.” Mint mondta, nyitni szeretnének Erdély felé, és az erdélyi értékeknek egyfajta gyűjteményét megmutatni a rendezvényen.

A Kolozsvári Magyar Napok térben már idén terjeszkedik: túlterheltnek érezték a Farkas utcát, ezért a Sétateret is bevonják a Képzőművészeti Egyetem épületétől a Kolozsvári Magyar Operáig. Azért éppen ezt a részt, mert a park másik felét a Jazz in the Park és az Untold eléggé „lelakta”, tette hozzá a főszervező.

A sajtótájékoztatón jelen volt Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere is, aki szintén fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem csak a kolozsváriaknak, hanem egész Erdély magyarságának és magyarországi turistáknak is szól a rendezvény. „Évről évre úgy érzem, hogy a kolozsvári román lakosság is egyre inkább érdeklődik a rendezvény iránt és ez fontos lépés az együttélés szempontjából” – mondta az elöljáró.

Ebben az évben is lesz adománygyűjtés a rendezvényen, idén az Unitárius Egyház kezdeményezésére a négy történelmi egyház szegénykonyhát állít fel az összegyűlt pénzből. Az adakozók 5, 10 és 15 lejes karszalagokat vásárolhatnak a Magyar Napok alatt.

Újdonságok és regisztrációhoz kötött programok

Gergely Balázs kiemelte, hogy a Kolozsvári Magyar Napok régi partnerével, a középkori múzeumfalut működtető Emese Parkkal kitaláltak egy új programot: az „Egy hajóban evezünk” program résztvevői a Kárpát-medence különböző részeiből származó egyetemisták, akik egy több száz kilométeres dunai hajózáson vesznek részt, amelynek végállomása Csepel. A húsz fiatal onnan busszal jön Kolozsvárra, és ők lesznek a középkori falu animátorai.

Szabó Lilla programigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a letölthető műsorfüzet mellett már a rendezvény okostelefonos applikációja is elérhető.

Mint elmondta, csütörtöktől keződnek a kiállításmegnyitók, szombaton Bálint Tibor házánál lesz a kulturális programsorozat megnyitója, vasárnap a magyarfenesi Arkhai szoborparkban a Balaton zenekar nyitja meg a koncertek sorát, a Magyar Operában pedig hétfő este lesz a megnyitó gála. Jövő szerdán nyílik a Borutca (Fogoly utca), csütörtökön a Farkas utca.

A programigazgató külön kiemelte a regisztrációhoz kötött programpontokat: ilyen az örömfőzés, ami idén a Sétatérre költözik, az Erkel Ferenc sakkverseny, amelyre a helyszínen lehet regisztrálni, valamint Róth Miksa színes üvegmennyezetének megtekintése a Román Nemzeti Bank főtéri épületében, ahová máskor nem lehet bejutni.

A koncertsorozat nulladik napja a magyarfenesi Arkhai szoborparkban szervezett Balaton koncert, keddtől üzemel a sétátári, szerdától a Fő téri, csütörtöktől a Farkas utcai színpad, ismertette a zenei programot Sánta Levente fesztiválmenedzser. Idén a Farkas utcai színpad elsősorban az operett és népzene kedvelőihez szól, illetve újdonság, hogy csütörtökön és vasárnap másfél órás nótaest is lesz.

A köztéri koncerteknek minden este 11 órakor vége van, de szerdától vasárnapig lesznek afterpartyk, többek között a Bánffy-palota udvarán, a Bulgakovban és a Heltainál, de egyik este új helyszínen, az After Eight klubban is.

Útlezárások a Kolozsvári Magyar Napok alatt

Oláh Emese alpolgármester a rendezvény ideje alatt várható forgalomkorlátozásokról számolt be.

A Fő tér keleti oldalán, a Vodafone üzletig a rendezvény teljes időtartama alatt, tehát augusztus 14-én 16 órától 21-én 17 óráig egy teljes sávot lezárnak a forgalom előtt.

Augusztus 16 és 19 között, naponta 20.30 és 23.15 óra között, illetve augusztus 20-án, 19.15 és 23.15 óra között, a Budapesti Operettszínház előadása alatt teljesen le lesz zárva a tér déli és keleti oldala.   

A Fő tér északi oldalán a forgalmat csak a rendezvény zárónapján korlátozzák: augusztus 20-án, 18.50 és 19.30 óra között, a Szent Mihály templom tornyában megrendezett koncert idején zárják le a forgalmat, az áthaladás csak a buszjáratok számára lesz engedélyezett.

A Farkas utca teljes hosszában, tehát az Egyetem utca és a Bethlen (Baba Novac) utca között le lesz zárva a forgalom előtt. A Farkas utca 14-én, 22 órától, a Kolozsvári Magyar Napok idejére sétálóutcává alakul át, ide behajtani autóval csak 21-én 16 órától lehet, miután a színpadot, a standokat a rendezvény szervezőinek és az árusoknak sikerül lebontani és elszállítani.

Az Egyetem utcában, a piarista templom előtti parkoló a Kolozsvári Magyar Napok teljes időtartama alatt  bezár, itt állítják fel a lacikonyhákat. A parkoló augusztus 21-én, 22 óráig nem üzemel. Az ételárusok számára a Farkas utcában, a Sétatéren és a Fogoly utcában (str. Potaissa) is elkülönít területet az önkormányzat.

A Kolozsvári Magyar Napok alatt zajlik a Szent István-napi Néptánctalálkozó. A rendezvény programjában szerepel augusztus 16-án egy néppviseletes felvonulás, amely a Mikó utcán (str. Clinicilor) keresztül a Szent György vagy Béke tér (P-ța Lucian Blaga) és a Jókai utca (str. Napoca) érintésével érkezik a Fő térre. A felvonulás számára részletekben – tehát a felvonulás haladásának ütemében – egy sávot zárunk le az autósforgalom előtt 15.30 és 16.30 között.

Ugyancsak részleges útlezárás lesz az augusztus 17-i, 18.30 és 19.30 óra között zajló biciklis felvonulás időtartama alatt is. A biciklisoszlop a főtértől indul és a Deák Ferenc (Eroilor) utca, a Bocskai tér (P-ța Avram Iancu), a Kossuth Lajos utca (B-dul 21 Decembrie 1989), a Wesselényi utca (str. Ferdinand), a Malom (str. Gh. Barițiu), a Bartha Miklós (str. Emil Isac), a Hegedűs Sándor (str. Gheorghe Șincai), a Jókai (str. Napoca) utcákon keresztül érkezik vissza a Fő térre.

A Kolozsvári Magyar Napok koncertjei alatt a főtéri szökőkút nem üzemel, lekapcsolják a teret bevilágító reflektorfényeket is, majd augusztus 20-án, vasárnap, 19.30 és 23.15 óra között, a Budapesti Operettszínház előadása alatt a közvilágítást is lezárják a tér nyugati, déli, és keleti oldalán.

Idén sem lesz tüzijáték

Nem lesz tüzijáték a Kolozsvári Magyar Napokon, jobb helyre csoportosították át azt a pénzt, amibe ez kerülne, hívta fel a figyelmet Gergely Balázs. Ráadásul, amikor a mai világban folyton robban valahol valami, a tüzijátékot nem is tartják ízlésesnek, tette hozzá a főszervező.

Kapcsolódók

Kimaradt?