Afrika autentikus ritmusait is elhozta Csíkszeredába az idei Ritmusfesztivál

Nem csupán a csíkszeredai Mikó-várat, de az előtte levő teret és a központi parkot is belengte dobos toborzóival a vasárnap zárult 11. Dob-Ban Ritmusfesztivál. Hoztunk kisvideót a hangulatból.

Kétnapos dobmenüvel várta a ritmus kedvelőit Csíkszeredában az Agora Alapítvány és a Role együttes által szervezett 11. Dob-Ban Ritmusfesztivál. A rendezvény hagyományosan ritmusovit, workshopokat, valamint esti koncertsorozatot kínált. Emellett a rendezvény szerves részét képezte a Csíkszeredai Városnapok programjának is.Ennek a szimbiózisnak két jellegzetes és élvezetes gyümölcse is volt: egyrészt a szervezők rendezvénysátorban is jelen voltak a városünnep során, így az érzékletes nevű hangszersimogatónak idén is sok kis érdeklődő örülhetett, másrészt ingyenes képzésekre csatlakozhattak a dobolni vágyók. Az esti koncertsorozatot megelőzően pedig a tanár-diák dobos csapat kirajzott a városünnep más helyszíneire is, ezáltal invitálva a közönséget a szimbolikus 15 lejes belépővel járó élményre.

A hivatalos szombati fesztiválnyitány előtt ilyen volt a toborzó:

A koncertek sorát is a csapatot vezető, gyergyói születésű, Szatmárnémetihez kötődő Cserey Csaba dobművész indította, akit a megnyitó műsorvezetői az erdélyi dobosok nagymesterének neveztek.

Az előadók sorában idei kiadásnak két, fergeteges koncertet adó meghívottja volt, akik révén ízelítőt kaphattunk Afrika hangulatából, belekóstolhattunk az afrikai ritmusok, a djembe, valamint az autentikus afrikai tánc világába. Cheikh Ibrahima Fall guineai származású ütőhangszeres mester hat éves korától kezdett djembén és tradicionális ütőhangszereken tanulni. Tízévesen már szólistaként játszott és táncolt két neves guineai csapatban, 17 éves korától Szenegálba költözött, ahol a híres „Bougarabou” egyik szólistája lett, majd később megalapította saját zenés-táncos csapatát, 2011-től pedig Magyarországon él és tanít, a nyugat-afrikai kultúra professzionális képviselőjeként.A 11. kiadás rendkívüli premierje a Mariam Eliane Coulibaly afrikai táncosnő által nyújtott workshop és koncert volt. Az egyik legjobb afrikai táncosként számon tartott Mariam Európában él és dolgozik, a németországi Circus Mother Afrika tánccsoport tagja, és korábban a Ballet National Ivory Coast társulatnál táncolt.

Kapcsolódók

Kimaradt?