KMN: zenekínálat az évszázados gesztenyefák árnyékában

Színes helyi zenekarokból álló koncertfelhozatallal érkezik a Sétatérre a 8. Kolozsvári Magyar Napok.

Az olyan nagy nevek mellett, mint Ocho Macho, a Magashegyi Underground és a Loose Neckties Society, a Kowalsky meg a Vega vagy az Anna and the Barbies, sok más magyarországi, erdélyi és kifejezetten kolozsvári együttes is szórakoztatja az ünneplőket a Kolozsvári Magyar Napok új helyszínén, a Sétatéren. Az alábbiakban bemutatott együttesek mindegyike először lép fel a rendezvényen.

Az új helyszínnek számító Sétatéren kedden kezdődik a pezsgés: az itt elsőként fellépő együttes a Kolompos lesz. Kezdetben táncházi zenekarként, táncegyüttesek kísérőiként vált ismertté, majd rövidesen önálló koncertjein népszerűsítette a magyar és Kárpát-medencei népzenét Svédországtól Szicíliáig, Kanadától Japánig. A magyar gyermekek körében egyik legnépszerűbb együttesként ma is arra törekszik, hogy megszerettesse a gyermekekkel és szüleikkel azt a páratlan kulturális kincset, amelyet örökségül kaptak.

Szerdán az Ego Sum kézdivásárhelyi zenekar indít. A kilencvenes évek végi alter-gitárpop és az újhullámos blues alapú garázsrockot ötvöző zene karakán, képszerű, néha pimasz szövegekkel egészül ki. A zenekar az elmúlt évek alatt körbemuzsikálta Erdély kocsmáit, és több határon inneni és túli fesztiválon is megfordult.

A Gyergyószentmiklóson alakult indie-pop-rockot játszó Dreamland Residents Margaret Island, Honeybeast, Rúzsa Magdi feldolgozásokkal is készül a gesztenyefák árnyékában sorra kerülő szerdai fellépésére.

Csütörtökön, augusztus 17-én a Metalon, kolozsvári diákokból álló együttes tombol a Sétatéren. A főként rockzenét játszó zenekar fiatal tagokból állt össze 2016-ban, és idénre már olyan zenekarok előtt játszottak, mint a Kalapács, Akela, Twister, Kazah, Knock Out vagy Rebel.

A rock után a Matiné Zenekar hívja a blues, bossa nova, folk, swing, rockballada és sok más stílus világába kalandozó zenei kirándulásra a gyermekeket és természetesen a szülőket is.

Pénteken ismét a kisebbeknek kedveskednek: a Katáng zenekar a gyerekeknek írt dalokon, megzenésített verseken keresztül kíván szólni az egész családhoz. Sajátos zenéjük a kelta, magyar, klezmer és balkán népzene hangulataiból merít és jeles magyar költők verseiből táplálkozik.

Az idei Kolozsvári Magyar Napokon hétvégén mutatkoznak be az NKA Cseh Tamás Programjának pártfogoltjai. A program célja a magyar könnyűzene támogatása, színvonalas produkciók fellépési lehetőségeinek, külföldi népszerűsítésének elősegítése.

Elsőként egy igazi rockmetal trio zúzza majd a punkos dallamokat az új helyszín színpadján pénteken. Ez lesz a budapesti Alone in the Moon együttes. A 2015-ben megjelent lemezük a tinédzserkor és a digitalizáció előtti világ mementója, és egyúttal tisztelgés a 90-es és a kora 2000-es évek mainstream rock/metal zenéje előtt: a Nirvanától a Deftonesig, a Kyusstól a Radioheadig, a Korntól a Toolig, 1991-től 2003-ig.

Szombaton a szintén budapesti Baron Mantis fog fellépni. Őket is a Cseh Tamás Program karolta fel, és tette hangossá az MR2 Petőfi Rádió Akusztik műsorában. Már a Szigeten és a Szegedi Ifjúsági Napokon is fellépett zenekar először szerepel a Kolozsvári Magyar Napok színpadán. A Baron Mantis modern rockzenéje rendkívül dinamikus, lényegre törő és sallangmentes. Angol szövegeik jelent, jövőt és múltat átívelő utazásra csábítanak.

A fiatal Massza együttest augusztus 20-án hallhatja a közönség. Ők is budapesti együttesként érkeznek a 8. Kolozsvári Magyar Napokra, és fél háromtól húzzák a rock’n’roll-t a Sétatéren.

Őket követi a pop és a rock széles mezsgyéjén elhelyezkedő, néhol líraibb dallamokkal átitatott, néhol kemény rockba torkolló zenekar, a No Sugar. A 2016-os év legszebb erdélyi magyar dala a Hiszek benned című daluk lett. Repertoárjukban a saját dalok mellett a magyar és az angol nyelvű pop-rock slágerek feldolgozásai egyaránt megtalálhatók.

Folytatásban, hosszú idő után újra Kolozsváron lép fel a Trans Express! Az 1987 februárjában Kolozsváron alakult zenekar már az alapítás évében részt vett a romániai rockfesztiválokon, és mindegyiket magas fölénnyel megnyerte. Velük szombaton este lehet találkozni a Sétatéren.

A részletes koncertprogram elérhető itt.

Kimaradt?