Térhatású fényképek az első világháborúból Csíkszeredában is

Különleges perspektívából és háromdimenziós fényképeken mutatja be a Nagy Háborúban történteket a Magyar Nemzeti Múzeum Nézőpontok című vándorkiállítása, mely Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely után Csíkszeredában nyílt meg csütörtök este.

Tetvekre („apró oroszokra”) vadászó német katona a lövészárokban. Ismeretlen helyen, 1914-1915 – ez egyike azon fotóknak, melyek csütörtök estétől a Csíki Székely Múzeum új tárlatán tekinthetők meg. Az első világháborús hadifelvételekből, légi fotókból és a háború hátországát bemutató fényképekből nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum 2014-ben összeállt vándortárlata, melynek technikai elemekkel és installációkkal felújított változatán a látogatók 3D-szemüvegeken át élvezhetik a térhatású képeket. Csíkszereda a tárlat kilencedik állomása.A tárlaton szereplő képek között az Antant és a központi hatalmak nézőpontja is követhető, összehasonlítható. De olyan különleges térhatással bíró felvételek is találhatók, melyeket a Keystone View Company az amerikai B. W. Kilburn cég 1901-ben kiadott sztereofénykép-sorozatából vett át azzal a céllal, hogy érzékeltesse az 1914-ben bevetésre váró német hadsereg felkészültségét, erejét.

A több mint száz éve ismert anaglif- technika lényege, hogy a jobb és bal szem helyzetének megfelelően felvett: két képet úgynevezett kiegészítő – komplementer színekkel (pirossal és kékkel) másolják egymásra. Az így kapott képet, a „szemüveg” segítségével, a kiegészítő színek hatásmechanizmusának köszönhetően, az emberi agy térben képes érzékelni.A kiállítás háromdimenziós fényképeket mutat be: a fotók egy piros-kék „szemüveg” segítségével térhatásúvá válnak, a magasság és a szélesség két dimenziója mellett a mélység harmadik dimenziójával gazdagodnak. Mindegyik felvétel az első világháborúhoz kapcsolódik, s mindegyik eredetije egy sztereo fénykép – melyeket ugyancsak meg lehet tekinteni a tárlaton. Ez a különleges fotográfia valójában kettő, egymástól kissé eltérő képből áll, amelyeket az emberi szem állásának megfelelően két különböző szögből vettek fel ugyanarról a tárgyról. A képpár egy speciális szerkezetben, a sztereoszkópban szemlélve egyetlen térhatású képpé olvad össze a képnézegető tudatában.A csíkszeredai tárlatnyitó nyitányában a Hargita Székely Népi Együttes adott elő táncos összeállítást, majd házigazdaként Gyarmati Zsolt múzeumigazgató, illetve Ráduly Róbert Kálmán polgármester köszöntötte a tárlatot, a vendégeket és a közönséget. „Székelyföldön nagyon erős az emlékezetkultúra” – állapította meg beszédében Lukács Bence Ákos, csíkszeredai magyar konzul.

Bognár Katalin, a kiállítás kurátora felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállításon látható képek nagy része propagandakép, melyek a hazafias érzések keltésére születtek a frontvonal mindkét oldalán. Emellett összegyűjtöttek – ezúttal nagyváradi gyűjteményből – néhány magánfelvételt is, amelyek nem ezzel a céllal készültek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?