Létezésünk lényegéről, az úton-létről nyílt tárlat a csíkszeredai Megyeháza Galériában

Fekete Miklós csíkszeredai származású szegedi festő válogatott műveiből nyílt kiállítás csütörtökön a csíkszeredai Megyeháza Galériában. Az Úton-lét és belső terek című tárlat ingyenesen, napi 24 órában látogatható augusztus 24-ig.

A belső világok feltárására a tudomány nem képes, csak a művészet teszi azt lehetővé – ez a felfogás képezi az elméleti alapját annak a válogatásnak, mely révén utóbbi 30 év alkotói utazásából, fejlődéséből kívánt térképet nyújtani szülővárosában, Csíkszeredában, Fekete Miklós festőművész. Az 1993-ban Szegedre települt alkotó a Megyeháza Galériában csütörtökön megnyílt tárlatának már meghívójában is megfogalmazta: festészetében egy elvont világ képzeletbeli tájait járja be, melyekben „a gesztuális, dinamikus elemek gyakran találkoznak mértanias-statikus alakzatokkal. E két világ közti feszültséget igyekszem kiaknázni képeimen”.

Nonfiguratív művek, portrék és portré-kompozíciók olajjal és temperával

A pályatársai, egykori tanárkollégái és családi barátai körében lezajlott tárlatnyitón a művész munkásságáról ezúttal, rendhagyó módon, nem művészettörténész vagy kritikus szólalt fel, hanem pszichiáter - Szakács Réka egyetemi adjunktus személyében. Mondandójának kulcsszavai: alkotóerő, motivációs elemek, újdonság iránti nyitottság, feladat iránti elkötelezettség. Véleménye szerint mindez szükséges a festő munkájához. Az alkotófolyamatban a művész szerinte függetlenségre és önérvényesítésre törekszik, de nem zárja ki a „kikötő” lehetőségét, ha megvan „a szabadság varázsa”. Mint megvallotta, úgy érzékeli az alkotót ismerve, hogy a festő harminc évnyi műveinek válogatása egyben létezésünk lényegét, „az úton-létet” ábrázolják.Az alkotó felszólalásában megköszönte Hargita Megye Tanácsának a támogatást, és a kiállítási lehetőséget. Műveiről elárulta: a munkák időben és térben távol eső pontokon jöttek létre, némelyikük Magyarországon vagy Franciaországban – lévén néhány évet Franciaországban is dolgozott, és mint jellemezte, a „francia korszak” vizuális élményei frissítően hatottak látásmódjára. Mint jelezte, a közös szál, ami összeköti a kiállított műveket az éppen a szülővárosához, Csíkszeredához való kötődés.

NÉVJEGY
Fekete Miklós (1960) a csíkszeredai Matematika-fizika (ma Márton Áron) Líceumban érettségizett, művészeti tanulmányait 1983 és 1988 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola festészet szakán végezte. Később a csíkszeredai Nagy István Zene - és Képzőművészeti Szakközépiskola tanára volt, majd a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium rajztanára. Egyéni tárlattal 1982-ben jelentkezett először Csíkszeredában.

A tárlatot a Hargita Megye Tanácsa székhelyének földszintjén levő Megyeháza Galériában augusztus 24-ig lehet megtekinteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?