Mikházán újból megelevenedik a római és a reneszánsz kor

Művészettörténeti érdekességek, a kétezer évvel ezelőtti múlt, valamint a reneszánsz kor iskolája szerepel az idei, ötödik alkalommal megszervezett mihházi Római fesztivál fókuszában. A szervezők – a Maros Megyei Múzeum munkatársai tájékoztattak a jövő hétvégén várható eseményről.

Eredetileg csak egy alkalommal akarták megszervezni a Maros Megyei Múzeum régészei a Római fesztivált Mikházán, az ásatások helyszínén, de az olyan jól sikerült, hogy azóta minden évben, augusztus első felében megszervezik, az idén már ötödik alkalommal. A második évtől kezdve pedig a kiegészítették a reneszánsszal is, aminek a helyszíne az egykori ferences kolostortemplom és annak kertje. Soós Zoltán, Nicoleta Man, Pánczél Szilamér és Györfi Zalán csütörtökön a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében ismertette az idei programot, kiemelve néhány újdonságot, érdekességet. Ahogy Nicoleta Man elmondta, ők is meglepőnek tartották a nagy érdeklődést, hiszen minden alkalommal két-háromezer látogató vett részt a különféle programjaikon, vagy még ennél is több, hiszen a belépés ingyenes és vannak akik csak a délelőtti rendezvényeken vesznek részt, míg mások csak délután.

Latin írás az ókori Rómában

A Mikházán végzett ásatások egyik sajátossága az, hogy a föld alatt megmaradt egykori római castrumra nem építkeztek rá. A mezőgazdasági céllal használt, többhektárnyi területet a Maros megyei tanács felvásárolta, így évről évre egyre több épület, vízvezeték, lakóház, fürdő kerül ki a felszínre. Eddig két termát és a központi parancsnokság épületét sikerült feltárni, valamint számos használati cikket, amelyekből kiállítást is berendeztek a falu határában, az ásatások közelében felállított időkapszulákban. A fesztivál alatt ezeket is meglátogathatják az érdeklődők, akik a jelenleg folyó ásatások menetébe is betekinthetnek, szakavatott idegenvezető irányításával ismerkedhetnek meg mindazzal, ami kétezer évvel ezelőtt volt a mai Mikháza területén, illetve amit mindabból eddig sikerült feltárni.

A felvonulás, szekerezés, gladiátorok harca, a barbárok és rómaiak összecsapása, íjászverseny, a római légiós katonák hadgyakorlata mellett a Csűrszínházban Csók Zsolt magyar, illetve román nyelvű előadására hívták fel a szervezők a figyelmet. A kolozsvári szakember Régész-vigyázat című előadásában a régészetről, az ásatásokról, a leletek jelentőségéről fog beszélni. A Csűrszínház mögötti gyümölcsösben a római kézművesség elevenedik meg, a művészeteket és a hétköznapi életet bemutató műhelyekbe nyerhetnek betekintést a látogatók, illetve egyik-másik műhelyben ki is próbálhatják kreativitásukat, kézügyességüket. Mivel az idén a római kori gyermeknevelés lesz a fókuszban, nem maradhat el a latin írás tanítása sem, ahogy a római kori társasjátékokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők, illetve lesz még kovácsműhely, pénzverde, szövés-fonás, csontművesség, mozaikkészítés, testfestészet, fodrászat, bőrdszíműves, szíjgyártó, koszorú készítő, szegények illatszere, festészet, terrakotta és mécses készítés, szabóműhely, babakészítés, illatteszt, ékszer- és dísztárgykészítés. A mikházi általános iskolában A római légiók jelvényei címmel nyílik kiállítás.

Reneszánsz kultúra a kolostorkertben

A ferences kolostortemplomot művészettörténész idegenvezető mutatja be magyar és román nyelven is az érdeklődők számára az előre kitűzött órarend szerint. A kertben a ferencesek által működtetett egykori iskola egy napja fog megelevenedni. A „tanulóknak” lehetőségük adódik, hogy latin nyelvet, hittant, számtant, természettant, papírmerítést, gyertyakészítést tanuljanak, illetve a növénytani szertárban gazdagítsák ismereteiket. Aki mindenzt elvégzi, annak egy oklevéllel ismerik el, hogy kijárta a ferencesek iskoláját.

A reneszánsz udvarban az Arany Griff Rend és a Riverenza együttesek reneszánsz táncokat mutatnak be, a kolostortemplomban pedig a Flauto Dolce régizene együttes koncertezik majd. A Teleki Téka közreműködésével kiállítás nyílik a ferencesek egykori könyvtárának képanyagából.

Kapcsolódók

Kimaradt?