A budapesti Góbé zenekar prímása nyerte az I. Kalotaszegi Prímásversenyt

Fodor Sándor „Neti” kalotaszegi prímás legszebb dallamaival kezdődött az I. Kalotaszegi Prímásverseny Mérában pénteken. A versenyt a Méra World Music Fesztivál keretében hirdette meg a Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület, 16 és 35 év közötti, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűsök jelentkezhettek, olvasható a Hagyományok Háza közleményében.

A verseny 7000 RON értékű fődíját Kiss Balbinat Ádám Junior Príma díjas prímás, a budapesti Góbé tagja nyerte. Második helyezett lett Ficzus László, a kolozsvári Harmadik zenekar prímása. A harmadik díjat Maruzsenszki Andor budapesti prímás érdemelte el. A zsűri döntése alapján egy különdíj is kiosztásra került, a Hagyományok Háza különdíját a helyi hagyományok magas szintű ápolásáért László Csongor mérai prímás nyerte, a különdíj összege: 2000 RON.Az első ízben megrendezett versenyen induló 9 prímás egy kötelező és egy szabadon választott maximum 5 perces összeállítást mutatott be a 4 fős zsűri előtt. A kötelező versenyszámokban Fodor Sándor „Neti” kalotaszegi prímás játékát idézték meg, míg másik produkciójukban szabadon választhattak a kalotaszegi prímások játékai közül a versenyzők.

A verseny zsűrijének tagjai a Kárpát-medence ismert és elismert prímásai voltak: a zsűri elnöke Fazakas Levente, a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar prímása, Papp István „Gázsa” a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekarának prímása, Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője és Major Levente az Üsztürü zenekar prímása voltak.A magas művészi színvonalon lezajlott versenyen a zsűrizés szempontjai között a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó technikai tudása, valamint egyéni, művészi kisugárzása szerepeltek.

Kapcsolódók

Kimaradt?