Partiumi Magyar Napok: küldd a dadust szabadságra!

Bábszínházi előadások, interaktív koncertek, kézműves foglalkozások, Kossuth-kerti forgatag - ez mind mind arra hivatott, hogy a legkisebbek idén se unatkozzanak a 16. Partiumi Magyar Napok ideje alatt. A szervezők ugyanis idén is nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekprogramokra, melyek ezúttal egy különleges helyszínen, a szatmárnémeti Tűzoltótorony tövében kapnak helyet. 

"Tavalyi mottónk jónak bizonyult, így hát idén is azt mondjuk: küldd a dadust szabadságra, 8 napig mi biztostjuk gyerekeid szórakoztatását!" - írják a szervezők közleményükben. 

A napi szintű bábszínházi és színházi előadásokon olyan társulatok szórakoztatják majd a kicsiket, mint a Manna és a Neptun Brigád közös produkciója, akik augusztus 20-án Szatmárnémetibe hozzák a Világszép Nádszálkisasszony című előadásukat. "A zenés mesejátékot leginkább a „mozgalmas” szóval jellemezhetnénk; folyamatos a cselekmény és sokszor nem a szavak fejezik ki az érzelmeket, hangulatokat, hanem inkább a mozdulatok dominálnak. A Világszép nádszálkisasszony olyan előadás, ami tényleg a gyerekeknek szól, nincs benne mélyebb értelmezési réteg, ami a felnőttekre vár, ezúttal ők csak kísérőként tartanak velük. Benedek Elek meséje újjászületett Litvai Nelli tollából – így egy igazi mai történetet láthatnak gyerek (és szüleik) élő zenével! Az előadást 5 év fölötti gyerekeknek ajánljuk, helyszíne pedig az Északi színház" - olvasható.

A Neptun Brigád mellett itt lesz a veszprémi Kabóca Bábszínház és magával hozza a Békakirályt, de Kinizsi Pált is megidézik úgy, ahogyan a picik még sosem láthatták. Augusztus 25.-én a budapesti Aranyszamár Társulat Szatmárnémetibe hozza Wass Albert gyerekeknek szóló darabját, az Erdők könyvét, egy tüneményes teremtéstörténetet varázslatos lényekkel, tündérekkel és boszorkányokkal. "Az Erdők meséi nem csak a természet szeretetére nevelnek, tanításaikban az is benne van, hogy nincsen ok okozat nélkül és az emberek minden cselekedetének megvan a következménye. Tanulságos és szórakoztató előadás egy varázslatos környezetben a Partiumi Magyar napokon, talán nem csak a legkisebbeknek" - ecsetelik a szervezők.

Gyermekkoncertek is lesznek 

Augusztus 23-án, szerdán 17 órától a Kolompos együttes várja a táncos lábú gyerkőcöket a Túzoltótorony melletti színpad elé. Róluk érdemes tudni, hogy az 1980-as évek végén tűntek fel a magyar népzenei palettán. Kezdetben táncházi zenekarként, táncegyüttesek kísérőiként váltak ismertté, majd rövidesen önálló koncertjeiken népszerűsítették a magyar és Kárpát-medencei népzenét Svédországtól Szicíliáig, Kanadától Japánig.  "A magyar gyermekek körében egyik legnépszerűbb együttesként ma is arra törekszenek, mint a kezdetekben: megismertetni, megszerettetni a gyerekekkel és szüleikkel a magyar népzenét, néptáncot, régi népszokásokat, vagyis mindazt a páratlan kulturális kincset, melyet elődeink hagytak ránk örökségül".

Augusztus 26-án már a Kossuth kertbe várják a gyermekeket, ahol a Belvárosi Betyárok adnak koncertet. "A játékos, irodalmi ihletésű dalszövegekre írt dalok átkalauzolják a kicsiket különböző népek zenéin és olyan alapműfajokon, mint a magyar népzene, a bluegrass, a country vagy épp a reggae. Dalaik különlegessége, hogy egyszerre több irányba is működnek – a kicsiknek szóló, rengeteg humorral, nyelvi leleménnyel megírt dalszövegek olyan rejtett tartalmat is  hordoznak, amelyek a felnőtt közönséget is megszólítják".

A nagyok sem unatkoznak majd

“Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy nem csak a kicsikre összpontosítottunk a 16. Partimu Magyar Napok programjának összeállítása során” - közölte Stier Péter főszervező. Elmondta, tavaly nagy sikernek örvendett a fiatalok körében a filmvetítés, melyet idén magasabb szintre emelünk és napi rendszerességgel várjuk majd a fiatalokat a Tűzoltotorony melletti színpadhoz, mely a bábszínházi produkciók és koncertek után estére szabadtéri mozivá lényegül. Olyan művészfilmek és más filmtörténeti alkotások lesznek itt megtekinthetőek, melyek sosem voltak láthatóak még Szatmáron.

Idén sem maradnak el a nevelően szórakoztató programok: 8 napon át várják a kicsiket a gyermekutca programjai a Széchenyi utcában és a Kossuth kertben, kézműves foglalkozások, különböző vetélkedők és versenyek, népi játszókert és gólyalábas műsor, bohócok, szalmavár építés, térinbába labirintus és további sok sok érdekes és izgalmas program teszi még vibrálóbbá az év legszínesebb rendezvényét.  

A Partiumi Magyra Napok fő támogatói: Tarr Beton, Farmacenter, Gemelli, OTP Bank 
Arany fokozatú támogatók:  Ecomatrix, Promomix, Transpink, Arnisol, Igazi Csíki Sör

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?