Világsztárok a Csíkszeredai Nemzetközi Dzsesszfesztiválon

A világhírű basszusgitáros-énekes Richard Bona a Csíkszeredai Nemzetközi Dzsesszfesztivál vasárnapi húzóneve, az esemény azonban „nulladik nappal” már csütörtökön rajtol. A közönségnek életbevágó tudnia: internetes elővételben vásárolhat jegyeket.

A kilencedik alkalommal tartott négynapos rendezvénysorozatot a csíkszeredai Mikó-várban tartják csütörtöktől vasárnapig. A csütörtökön csíkszeredai hangoló eseménnyel kezdődő esemény szervezői keddi sajtótájékoztatójukon úgy összesítettek: tizenegy nemzet tagja lép fel a fesztiválon, tíz koncert, három előadás, öt előzetes koncert és négy jam session alkotja a fesztivál műsorát.A kameruni származású Richard Bona és a Mandekan Cubano mellett a hazai Off-line Trió, a magyarországi Balogh Roland és a Finucci Bros Quar­tet, a Tátrai Trend, valamint a szlovákiai Bratislava Hot Serenaders koncertje vonzhatja a Mikó-várba a műfaj szerelmeseit.

A nemrégiben Veszprémen koncertező – nem mellesleg a gulyást megkedvelő – Richard Bona fellépésén pazar koncertre számíthatunk. Egy olyan zenész lép a csíkszeredai közönség elé, aki zenészcsaládba születve már négyéves korában megépítette a saját hangszerét. A jelenleg Amerikában, előtte Franciaországban és Németországban is letelepedett Richard Bona úgy tartja: „a zene nem az élet része, hanem maga az élet”. Koncertjén arra készülhetünk, hogy ezt meg is érezzük: humorából, és abból, ahogyan a közönségét zenei élménnyel kényezteti.

A fesztivál jellegzetessége immár három éve, hogy a Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ támogatásával Csíkszeredán kívül Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is lesznek koncertek, ezen kívül Marosvásárhelyen is. Az eseményre meglepetésvendégek is érkeznek: a Parov Stelar volt énekesnője, az osztrák Lylit ugrik be a zárókoncerten a Zoohacker oldalán a banda betegség miatt visszalépő énekesnője miatt.Lylit mellett még egy meglepetés fellépőt kaptak a szervezők Herbert Shaw személyében, aki a Soul Surge magyar pop-funk-hiphop zenekar énekes-rappere, valamint a Random Trip - Budapest egyik legmenőbb improvizatív koncertsorozata – utóbbi a jazz, a soul és a freestyle rögtönzés keveredésével kecsegtet.A szervezők bejelentése szerint a fesztivál záróprodukciójának a címe: Zoohacker Remake Orchestra feat: Lylit (ex-Parov Stelar Band) & Random Trip. A koncerten pedig a következőknek tapsolhatunk Lylit mellett: Zoohacker– billentyűk, elektronika, Herbert Shaw – ének, rap, Udvarhelyi Gábor– gitár, Bata István– basszusgitár, Premecz Mátyás (Kéknyúl) – billentyűk, Gábor Andor – ütőhangszerek, Delov Jávor – dob, DJ Q-Cee (Vinyl Warriorz) – lemezjátszó, beatbox.„Ez a produkció méltó záróakkordja lesz a fesztiválnak, hiszen a világhírű Richad Bona zenekara után egy olyan színes produkcióval szerettünk volna zárni, amely a lehető legtöbb korosztályhoz és zenei ízléshez szól, és amely megfelel az est színvonalának” – fogalmazott az esemény főszervezője. Úgy érzik, a változások eddigieknél több fiatal nézőt vonzanak a fesztiválra, hiszen ez a produkció így már a tinédzsereket és a huszonéveseket is érdekelni fogja a visszajelzések szerint. 

A jazzhétvége délelőtti különlegessége, hogy idén is szerveznek olyan gyerekfoglalkozásokat, amelyek révén bevezetik őket a dzsessz világába, de két témába vágó előadás és más kísérőprogramok is várják a résztvevőket. 

A rendezvényre idén online jegyeladást léptetett életbe a szervezőcsapat, amit a részletes programmal együtt a fesztiválhonlapon találhat az érdeklődő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?