Flying Freedom Fesztivál: gyermekprogramok és korhatáros előadások Hargita megyében

Számos érdekességgel várja idén is az érdeklődőket a Flying Freedom Fesztivál. A Bábu Egyesület szervezésében kedden elkezdődött és augusztus 6-ig zajló ingyenes eseménysorozat négy helyszínen zajlik: Csíkszereda mellett Szépvízen, Tusnádon és Lázárfalván.

Művészettel, történetekkel, együttjátszással szolgálni a közösséget – ezt tűzte ki célul a Bábu Egyesület immár harmadszorra megszervezett Flying Freedom Fesztiválja. Az esemény jellegzetessége, hogy különböző nemzetiségű, szabadúszó művészek gyűlnek össze szerte a világban a fesztivál idejére. Együtt alkotnak, és eközben mindazt, amijük van, az eszközeiket – amiket szeretnek, és amikhez értenek – megosztják a közönséggel is.Csíkszeredába és környékére a Deák Réka bábszínész vezette Bábu Egyesület révén jutnak el immár harmadik éve. A két hét alatt 13 eseményre kerül sor a négy helyszínen, hét különböző nemzetiségű művész együttműködésével.

Az eseménysorozat a gyerekeknek szánt bábos műhellyel kezdődött kedden a Csíki Székely Múzeumban, ahol a lengyel Eva és a szlovén Zoran bábrendezők, valamint Husam Abed palesztin művész mutatta meg a gyerekeknek a kesztyűbábozás alapjait és fortélyait.Az eseménysorozat további programjai is mutatják, hogy a Bábu Egyesület két fontos célkitűzéssel szervezi az eseményt: egyrészt színvonalas, ugyanakkor ingyenes, mindenki számára hozzáférhető nyári foglalkozást biztosítani a csíkszeredai és környékbeli gyerekeknek, másrészt nemzetközi művészeti közösségi találkozáshoz nyújtani alkalmat, ami összehozza az embereket a világ minden tájáról, és így lehetőség adódik észrevenni a kulturális hasonlóságokat és különbözőségeket is - erősítve ezáltal a helyiek és a résztvevők kulturális identitását.

A kedden elkezdődött eseményt követően gyerekműhelyek zajlanak Szépvízen, Tusnádon és Lázárfalván, ahol többek között zsonglőrködést is tanulhatnak a gyerekek.

Csíkszeredában augusztus 3-án 17 órától a Mikó-vár előtt egy cipőkről szóló közös előadás lesz az alkotóműhelyben résztvevők produkciójaként. A vándorlás motívumát feldolgozó improvizációs előadást Hargita Megye Tanácsa támogatta.

Augusztus 4-én este 7 órától az Ólommadárban korhatáros előadásra is sor kerül: a tavalyi fesztiválon is nagy sikert arató Illatos kert egy arab erotikus kézikönyv adaptációja, és idén két színésznő adja elő.Kolumbiai táncműhely augusztus 5-én lesz 10 órai kezdettel a csíki Székely Múzeumban. A városnapok keretében szintén jövő szombaton két gyerekeknek szóló program várható: 13 órától a Pityókafesztivál színpadán egy bábeli mondókázás: ez voltaképpen abból áll, hogy a 7 más-más nemzetiségű művész a gyerekkori mondókáira tanítja meg a közösséget. A körülbelül negyvenperces program folytatásában a Püngrücök című, József Attila ihlette bábelőadást láthatjuk. A gyerekprogramokat Csíkszereda Város Önkormányzata támogatta.

A számos kisvállalkozás által is támogatott fesztivált augusztus 6-án este 7 órától a MimeBassCover pantomim-előadás zárja a Csíki Játékszín Kamaratermében.A részletes program elérhető a Flying Freedom Festival Facebook-eseménynél, ugyanitt teheti fel bárki a fesztivállal kapcsolatos kérdéseit, amelyekre Deák Réka főszervező kész azonnal válaszolni.

Kapcsolódók

Kimaradt?