Véget ért a régizenei időutazás – fesztiválnapló 6.

Megtréfálta az időgép a Csíkszeredába kiküldött tudósítónkat, és egyetlen percre 7 évvel korábbra dobta vissza. Megmutatjuk, mit talált ott, majd leírja a krónikája utolsó fejezetében, milyen volt az idei Régizene Fesztivál zárónapja.

Az idővel nem jó packázni. Régizenei visszautaztatásunk kilencedik napján furcsa remegést érzékeltünk az időgépben – talán a szentegyházai szupercella utóhatása -, mindenesetre arra ébredtünk a fesztivál zárónapján, vasárnap, hogy hatalmas rándulással egy másik idősíkon kötünk ki. Az időgép képernyőjén a következő évszám villant: 2010. És az alábbi képsor: 

Egy pillanatra átsuhant krónikás agyán, hogy mi minden volt jó meg rossz abban az évben. Eszébe villant, mi mindent kérdene az éppen furulyázni tanuló kisfia ezt látván – majd belehasított, hogy ha itt marad, még nem is leledzik anyukai minőségben. Rémülten benyomta a vészgombot. Működött. Immár ez pörgött a képernyőn: 

A 2017-es Régizenei Fesztivál beharangozó videóján zenei aláfestésként az Ungaresca régi magyar táncdalból hallunk részletet, a székelyudvarhelyi Riverenza régizene együttes előadásában. A filmen közreműködik Ádám Rebeka, Lázár Zsombor és az Arany Griff Rend működik közre. A gyártó, a Sharp Production, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen forgatott a fesztiválszervező Hargita Megyei Kulturális Központ megbízásából.

A megrázkódtatás után a fesztivál zárónapját jó volt a csíksomlyói kegytemplomban kezdeni. A pápai kisbazilikában a zilahi születésű Fazakas Ádám Sándor 2015 áprilisától a kolozsvár-kerekdombi református templom orgonista karnagya, és az erdélyi kincsekből hozott orgonamuzsikát – hangversenyét a ferences barátok élőben közvetítették a videó megosztó misecsatornájukon.

A zárónap érdekessége különben az volt, hogy szinte egyidőben négy helyszínen, csendült föl a régizenei muzsika: a székelyudvarhelyi református templomban a helyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Barokk zenekara koncertezett, és ugyanitt, ám a belvárosi református templomban, ugyanakkor a fesztiválkórus is – akiknek csíkszeredai koncertjéről fesztiválnaplónk 5. fejezetében hoztunk hangmintát.

Nagycsaládi jelenlét a Kájoni Consorttól

Ők 1981 óta vesznek részt a régizene fesztiválon, és immár 30 éve a fesztivál történetében vannak. Volt eredetileg ugyanis egy Erdővidéki Camerata nevű régizenei együttes, akiknek a követői. Abból 5 tag most is benne van az együttesben, és 90 óta folyamatosan jelen vannak Kájoni Consortként. Legfontosabb üzenetük: „része az életünknek ez a fesztivál” – osztotta meg koncertjük előtt Gyulai-György Éva művészeti vezető.

Mint részletezte, minden évben nagy kíváncsisággal jönnek, a nyári szabadságukat is ehhez igazítják: mindig ez számukra az évad utolsó koncertje. Többnyire a vokális művek felé orientálódnak, ezért a reformáció téma nagyon hálás és kapóra is jött erre fókuszálniuk idén. Hatalmas kutatás előzte meg a felkészülést, német és magyar zenével készültek, mindig hangsúlyt fektetnek az erdélyi vagy erdélyi magyar zene jelenlétére. 

Olyan zeneszerzőket választottak, akik nyomot hagytak a zenetörténetben: Johann Walter – azért fontos, mert Luther barátja volt és zenei tanácsadója. A repertoárban következő Melchior-műnek a szövegét is Luther írtaThomas Stoltzer a késő-gótika képviselője, viszont van magyar kötődése: 1522-ben a magyar királyi énekkar vezetője volt. Ugyanakkor a Huszár Gál énekeskönyve is fontos a magyar zenetörténetben, és az első olyan mű, ami kottát is ad a szövegekhez.

Érdekesség, hogy a vásárhelyi Lőrinczi György hangszerkészítő is vendégmeghívottjuk. Olaszteleken már hetedik éve lesz idén, hogy régizene találkozót szerveznek – idén ez október második hétvégéjén lesz -, a Dánél-kastélyban. Ennek az a célja hogy az amatőr régizene együtteseket létrehozzák. tavaly ott volt Lőrinczi György is – felfrissült a barátság is.

„Barót igaz, hogy piciny város, de nagyon jó hely, mert rengeteg kastély van a környéken” – mondta a művészeti vezetőjük, s ők állandó résztvevői a világi és egyházi ünnepeknek a környéken. Három-négy éve kiválasztanak egy-egy szórvány-régiót, és koncertsorozatot tartanak, tavaly Besztercén voltak a zsinagógában – idén Szeben és környéke a célpont.

Ők egy nagy család, mondták – a 5 régi tag mellé általában olyan fiatalok kerülnek be, akiknek van zenei előéletük, de érdekesség, hogy van 2 ingázó tagjuk, akik rendszeresen ingáznak a próbákra.

Az aktívan zenélő család koncepciója

A Bukarestben 1992-ben megalakult Lyceum Consort vezetője, Öllerer Ágnes, a sajtótalálkozón kihangsúlyozta: hogy ők amatőr együttes, de ez pejoratív felhangok nélkül. Sok képzésen vesznek részt – ilyetén köszöntik a 2017-ben jubiláló X. Régizenei Nyári Egyetemet, melyen hárman az együttesből most is részt vesznek mesterkurzusokon. Idén 25 éves az együttes, és ez a huszadik fesztivál-fellépésük Csíkszeredában. Két alapító tag – ő és lánya – vannak meg a régi együttesből, ketten a 2. évtől játszanak velük – és összesen 80-an fordultak meg az együttesben a 25 év alatt.

Van egy kisebb felnőtt mag és vannak középiskolások, mivel Ágnes zenét tanít az egyetlen magyar középiskolában, és minden évben vannak közös produkcióik tanárok és diákok. Általában tematikus produkciókat szoktak készíteni, és a régizene fesztivál ebben mindig segítséget nyújt – mondta -, mert az az évi repertoár mindig hozzá igazítják. 2009-ben nekik már volt reformációhoz kapcsolódó, genfi zsoltárokból összeállított műsoruk.

A csíkzsögödi római katolikus templomban helyet kapó vasárnapi koncertjükre német és magyar, szinte kizárólagosan evangélikus zenét hoztak, ők is Walterrel indítva, aki egyébként Bachnak is munkatára volt. Vokális műveket énekeltek eredeti nyelven (német, latin), de volt egy „makaróni nyelvű” daluk is, ami német és latin keverék. – fogalmazott Öllerer Ágnes, különösen örülve, hogy ennyire él az ökumené, hogy a reformációt megünneplik a római katolikus templomban.”Merthogy Luther se gondolt annak idején felekezeti szakadásra, kezdetben csak az anyanyelviséggel akartak újat hozni” – tette hozzá.

Bejelentette: ez volt az utolsó fellépésük a fesztiválon, mint Lyceum Consort. Mert ezzel a 25 évadzáróval lezárul egy korszak a működésükben – úgy érzik, változtatni kell. „Megszűnik a brand” – mint Lyceum Consort, a tevékenység nem. Csak úgy érzik, kicsit át kell profilálódniuk, és nagyobb teret szentelniük a műhelymunkáknak.

„Nem hangsúlyozhatom eléggé, hogy mennyit köszönünk a fesztiválnak szakmailag és emberileg is” – mondta. Az utóbbi időben a család szerepére helyezik a hangsúlyt, Olyan családokat hívtak meg, ahol a gyerekek a szülőkkel együtt muzsikálnak: például a fesztivál művészeti vezetője, Filip Ignácékat. Mint mondta: „az aktív zenélésnek helye kell legyen a modern családok életében is.”

A fesztivál innen a zárókoncertek felé hangolódott. A budapesti Musica Historica együttes és a cremonai La Rossignol pazar szórakozást kínált a szeszélyes idő elől a Városi Kultúrházba bevonuló fesztiválközönségnek. előbbiek „Hallgasd meg, Uram, kérésem…” címmel a reformáció korának magyarországi zenéjéből (1530–1620) hoztak ízelítőt. Az 1200. koncertjén túllépő együttes a csíkszeredai fesztivál törzsvendége – négy tagja mesterkurzusokat is tart -, és idén is nagy sikert aratott műsoruk.

Zárszónak reneszánsz vigadalom

Az 1987-ben az olaszországi Cremonában alapított La Rossignol egy művészekből és kutatókból álló alkotói társaság, melynek célja a régi táncok és zenék népszerűsítése.  A társaság, mely repertoárját a korabeli forrásanyagok tanulmányozása alapján állította össze, beleértve a történelmi és ikonográfiai kutatásokat is, nagyon intenzív előadói gyakorlattal bír. Olaszországon túl bejárták szinte az egész világot.

A Balli suavi et amorosi című előadás során 15. és 16. századi korhű kosztümöket viselő táncosokat láthattunk, és a korra jellemző régi hangszerekkel ismerkedhetünk meg. Az előadás során – megfogalmazásukban – „a reneszánsz táncokra jellemző társadalmi és párkapcsolati vonatkozásokra esik a hangsúly, egy jellegzetes korabeli olasz ünnepséget mutatva be, amelyen a nemesség zenél, énekel és táncol”.

Koncertjük után a fesztiválközönség kirajzott az épület előtti, utcazenéjükkel pár nappal korábban már felavatott térre. Az esőfellegek is elillantak.  valami elmúlt, valami gyönyörű és illékony, ami jövőre újból visszacsábít Csíkszeredába – mint megtudtuk, ezúttal a spanyol zenét helyezve fő fesztivál-témának.

Kapcsolódók

Kimaradt?