Több mint 60 programponttal készül a Méra World Music csűrfesztivál

Több mint 60 programponttal, fergeteges világzenei produkciókkal, chill zone-ná alakított gyümölcsössel és családias hangulattal várják Mérára a fesztiválozókat július 27. és 30. között, közölték a szervezők.

Két hét múlva, július 27-én kezdődik Mérán a második Méra World Music csűrfesztivál. A fesztivál második kiadásán széles zenei kínálatot vonultatnak fel a csűrszínpadon. A kárpát-medencei fókusz mellett megszólalnak majd mediterrán kelta dallamok (Beltaine és Brigan), karibi zene (Guajiro Calentano), és észak-amerikai folk is (The Resonant Rogues).A fesztivál négy napján a Kárpát-medence legszínvonalasabb együttesei lépnek színpadra. Rendhagyó Prímástalálkozó néven a magyar világzene legnagyobb sztárjai bűvölik el a közönséget, olyanok, mint Herczku Ágnes, Both Miklós, Lakatos Róbert és Balogh Kálmán. Fellép Magyarország világzenei nagykövete, a Muzsikás, a Parno Graszt, a Fanfara Transilvania pedig pörgős balkáni dallamokkal táncoltatja meg a közönséget. 

Idén is láthatják majd példaképeiket és kedvenceiket a fesztiválozók a Fölszállott a páva gálaműsor alkalmával. A gála keretében a rendkívül népszerű televíziós tehetségkutató verseny legemlékezetesebb táncos, énekes, hangszeres és zenekari produkcióit ismétlik meg Méra csűrszínpadán.

Ha ez nem volna elég, idén három olyan világzenei együttest is hallhat a közönség, amelyek szenvedélyes és fáradhatatlan harcosai a népzene kortárs újraértelmezésének. A Fonogram-díjas Söndörgő együttest (HU) a délszláv népzene iránti lelkesedése, virtuóz játéka, tamburára épülő zenei világa Európa-szerte az egyik legnépszerűbb magyarországi együttesévé tette.

A Taraf din Naipu (RO) egy Bukarest melletti kis faluból érkezik Mérába. Az együttes a régió világhírű cigányzenei hagyományából merít. Illetve a „Szalonna” és bandája (HU), akik egyedülállóan ötvözik az autentikus falusi vonós népzenét az úgynevezett kávéházi cigányzenével. A koncerteket, ahogy azt a közönség már megszokhatta, hajnalig tartó örömzene és táncház követi.

A közönség napközben sem fog unatkozni. A felnőttek számára Folk kocsma nyílik, mindeközben MókaTár, a Hagyományok Házának csapata és persze Pufi szeretettel várnak minden gyereket, aki szeret agyagozni, bőrdíszműveskedni, gyöngyöt fűzni, nemezelni, énekelni, táncolni. Természetesen arcfestés is lesz!

Buszjáratokat indítanak Kolozsvár és Méra között

Hogy valóban Méra lehessen a világ közepe, Kolozsvár és Méra központja között a fesztivál ideje alatt rendszeresen közlekednek majd buszok. A járatok órarend szerint a Kisállomásról, illetve az Állami Magyar Színháztól indulnak.A bérletek ára elővételben 99 lej, a napijegy elővételben 29 lejbe kerül.

A rendezvény szakmai partnere a Hagyományok Háza. A fesztivál fő intézményi támogatói a Nemzeti Kultuális Alap, a román állami Nemzeti Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național) és a Bethlen Gábor Alap.

Kapcsolódók

Kimaradt?