Az Antal Gábor Trio nyerte a Jazz in the Park versenyét

A kolozsvári Jazz in the Park nemzetközi versenye keddtől csütörtökig zajlott a fesztivál Szamos parti helyszínén, 15 döntős zenekar részvételével. A zsűri úgy döntött, hogy a legjobb zenekarnak járó elismerést a budapesti Antal Gábor Triónak ítéli, így 2018-ban ők nyitják majd a fesztivált a sétatéri nagyszínpadon.

Az első díjjal 9 000 lejes pénzjutalom is járt. A második díjat és 4500 lejt a Rómából érkezett Paolo Recchia Trio kapta, a harmadik díjat és 2500 lejt pedig az erdélyi tagokból álló Hences Quartet. A legjobb énekesnek járó elismerést (1000 lej) Diana Săveanu érdemelte ki, a legjobb hangszeresnek (1 000 lej) pedig a Lilin Quartet billentyűse, Márkosi József.

A legjobb hangszerelésért a The Roots együttest díjazták (1000 lej), a legértékesebb kompozícióért Koszika és Csabika kapott lehetőséget négy dal felvételére egy kolozsvári profi hangstúdióban. A zsűri tiszteletbeli díjat adott az Antal Gábor Trio dobosának, Fekecs Ákosnak, a Moldova Köztársaságból származó Beyond Duo énekesének, Sandu Bantașnak és a Berkes Quartet tíz éves szaxofonosának, Berkes Adélnak.

A zsűri tagjai Ștefan Vannai dzsessztanár, Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, Florian Lungu dzsessz-szakértő, Dragoș Bâscă dzsessz-poducer és Takács Aranka, a Jazz in the Park Nemzetközi Versenyének menedzsere voltak.

A fesztivál hét napja alatt összesen 70 ezren voltak kíváncsiak a koncertekre. A támogatói jegyekből 13 500 eurót sikerült összegyűjteni a Jazz in the Park Alap részére, ebből a városi közösségnek – többek között a Pataréten lakóknak – kedvező ötleteket, kezdeményezéseket finanszíroznak, ezekre még ebben a hónapban pályázatot írnak ki, közölték a szervezők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?