Hétvégétől a romániai mozikban is vetítik az Arany Medve-díjas magyar filmet

Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas filmje, a Testről és lélekről június 30-tól már a romániai mozivásznakra is felkerül. Magyarországot követően Románia az első ország, ahol a film eljut a nézőkhöz.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál első díját elnyerő alkotás a független zsűri kedvence volt. A világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói is ezt az alkotást tartották a legjobbnak. Ilyen teljesítményre több mint harminc éve nem volt példa a magyar filmiparban, hiszen a magyar filmtörténetben eddig mindössze egy filmnek sikerült az Arany Medvét megszereznie: Mészáros Márta 1975-ben az Örökbefogadás című filmjéért kapta meg a világ egyik legrangosabb filmes elismerését.

A filmbe a zsűri nemcsak az egyedülálló kivitelezés miatt szeretett bele, hanem azért is, „mert az a szó jutott eszünkbe róla, amit gyakran gondatlanul használunk: együttérzés.” Egy vágóhíd igazgatója és az ugyanott dolgozó minőségi ellenőr közötti kapcsolatot mutatja be, akik szarvasként minden éjjel, ugyanabban az álomban találkoznak. A két főszerepet Borbély Alexandra és Morcsányi Géza játssza, a filmben megjelenik még Tenki Réka, Nagy Ervin és Mácsai Pál is.

A Testről és lélekről Enyedi Ildikó számára a visszatérést jelenti 18 évnyi kihagyás után. Előző filmje, a Simon mágus még 1999-ben jelent meg, és a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál FICC különdíját nyerte el vele.  A Simon mágus benne van minden idők 12 legjobb magyar filmje között, de a New York Times magazin film top 10-es listáján is szerepelt. Enyedi Ildikó az egykori Balázs Béla Stúdió tagja volt, amely 1989 előtt Kelet-Európa egyetlen független filmstúdiójaként működött.

A filmet június 30-al kezdődően az ország több városában kezdik vetíteni, többek között a marosvásárhelyi Cinema City és Arta mozikban, a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban, a brassói Cinema One-ban, a szatmárnémeti Ankorában, a nagyváradi Palace Cinemaban, és Temesváron, a Cinema City Shopping City-ben is. Kolozsváron a Victoria és a Florin Piersic mozikban fogják vetíteni. Ezen kívül külön vetítésekre számíthatunk Székelyudvarhelyen, Kovásznán, Déván, Nagybányán és Lugoson is.

A vetítések további helyszínei és időpontjai a film romániai Facebook-oldalán fognak megjelenni. A filmet a Bad Unicorn Kft. forgalmazza Romániában. 

Kapcsolódók

Kimaradt?