Nagybányán és Kisvárdán is díjazták az Aradi Kamaraszínházat

Júniusban két, nagy hagyománnyal rendelkező szakmai seregszemlén is szerepelt az Aradi Kamaraszínház. Az Atelier fesztiválon Harsányi Attila kapta a közönségdíjat, míg a Magyar Színházak Fesztiválján a Tündéri című „minimál-szürreál” érdemelte ki a zsűri különdíját.

A Radu Macrinici rendező által életre hívott nagybányai alternatív színházi fesztivál, az Atelier a 24. kiadásához érkezett (június 10–18.), és a romániai fellépők mellett belga, amerikai, dél-koreai, angol és magyarországi társulatokat láthatott a közönség.

Az Aradi Kamaraszínház a Gogol Egy őrült naplója nyomán készült Popriscsin című új monodrámáját mutatta be (ezt még nem láthatta az aradi közönség sem), illetve a 2013-as Viszockij-estet „porolta le” és adta elő Oroszok címmel. Harsányi Attilát, aki a Miskolci Nemzeti Színház művésze, de a kezdetektől tagjai az aradi társulatnak is, e két előadásban nyújtott alakításáért közönségdíjjal jutalmazták, illetve a zsűri jelölte a legjobb férfi színésznek járó díjra is a szegedi MASZK Egyesülettel koprodukciójában született monodrámában nyújtott teljesítményéért.Az aradiak visszatérő vendégek az Atelieren, számos díjat és jelölést kaptak az eddig bemutatott produkciók. 2010-ben Harsányi Attila a Lovak az ablakban című előadásban a "Liga pentru Teatru" Alapítvány különdíját érdemelte ki. 2011-ben, amikor az Aradi Kamaraszínház díszmeghívottként szerepelt a fesztiválon, Lovas Zoltán a Cselédekben alakított szerepéért a legjobb férfi mellékszereplő díját, míg Harsányi Attila a Rudolf Hess tízparancsolatával a legjobb színészi alakítás díját nyerte el.

2012-ben Éder Enikő a Kvartettben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb női alakítás díját, a Rejtőzködők című mozgásszínházi előadás zenéjéért pedig Ágoston Béla zeneszerzőt díjazták. Tavaly a legjobb színpadi zene díját nyerték el az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a szegedi MASZK Egyesület közös koprodukciójának zeneszerzői, Éder Enikő és Borsos Pál a Tündéri című musical zenéjéért.A Magyar Színházak XXIX. Kisvárdai Fesztiválján (június 16–24.) ez utóbbival szerepelt a kamaraszínház. A Tündéri az alkotók megfogalmazása szerint egy „minimál-szürreál”, Theo Herghelegiu román kortárs drámaíró darabja nyomán született, és alapszituációja két férfi e világ és túlvilág közti egyensúlyozása. Az előadás szereplői Harsányi Attila, Tege Antal és Éder Enikő, rendezője Tapasztó Ernő. A produkció a zsűri különdíját, egyben az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját érdemelte ki Kisvárdán.

Az Aradi Kamaraszínház szeptemberben ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?