Művészeti múzeummá alakul az egykori párizsi tőzsde épülete

François Pinault milliárdos, luxusmárka tulajdonos finanszírozza és Tadao Ando építész tervezi a 19. századi párizsi Bourse de commerce művészeti múzeummá alakítását, írja a The Guardian.

A brit lap szerint a terv Franciaország két leggazdagabb üzletembere közötti rivalizálás újabb fejezete. Pinault, több híres divatmárka, például az Yves Saint Laurent és a Gucci tulajdonosa ugyanis rég keresi a megfelelő kiállítóhelyet Párizsban 1,25 milliárd eurót érő, több mint 3500 darabos műgyűjteményének. A konkurens Louis Vuitton luxusmárkacsoport tulajdonosa, Bernard Arnault pedig három évvel ezelőtt 11 ezer négyzetméteres múzeumot terveztetett az amerikai Frank Gehry építésszel a francia fővárosban.A tőzsde 19. századi épülete egykor a város gabonaraktáraként szolgált, a közelmúltban a kereskedelmi kamara székhelye volt, és Párizs egyik legfontosabb műemléke. Hosszú idő óta nem hajtottak végre ilyen nagyszabású beavatkozást párizsi műemléken, így fokozott figyelem kíséri a japán építész, Tadao Ando munkáját, aki hatalmas betonhengert tervezett a kör alaprajzú épületbe. Az új múzeum várhatóan 2019-ben nyílik meg.

Tadao Ando autodidakta építész, 1969-ben hozta létre saját irodáját Oszakában, azóta olyan épületekkel hívta fel magára a figyelmet, mint a hokkaidói „Templom a vízen”, az ibaraki „Fény temploma”, vagy a st. louisi Művészeti Múzeum.

François Pinault művészeti alapítványa 50 évre kapja meg az épületet a várostól a restaurálásért cserébe. Az egykori tőzsde épülete az egykori Les Halles, azaz a 19. századi piac közelében van, így ha jól sikerül, némileg feledteti az a műemlékvédelmi bakit, hogy a hetvenes években eltörölték a föld színéről a patinás vaspavilonokat, hogy földalatti vásárcsarnokot építsenek a helyén.

Kapcsolódók

Kimaradt?