Jazz in the Park: Electro Jazz színpad és pataréti nap is lesz

Belépőjegyes koncertekkel, Electro-Jazz színpaddal, pataréti koncertekkel és két partival újít 2017-ben a kolozsvári Jazz in the Park fesztivál. Hétfőtől vasárnapig több mint száz, a dzsesszhez többé-kevésbé kapcsolódó műfajú koncerten szórakozhatnak a résztvevők. A kb. 300 ezer euróból megszervezett, organikusan bővülő fesztivál szervezői a sétatéri Kaszinóban beszéltek az újdonságokról.

Az események nagy része ebben az évben is ingyenes lesz, de hétfőtől szerdáig minden este belépőjegyes koncerteket szerveznek a Kolozsvári Magyar Opera épületében. A fesztivál főszervezője, Alin Vaida szerint a fesztivál ingyenességével széles körű közönséget alakítottak ki, így már megengedhetik maguknak, hogy fizetős eseményeket is szervezzenek, nagyobb neveket hívjanak meg, és növeljék a zenei kínálat szintjét. A fesztivál belépőjegyes koncertjeiről itt írtunk.

A hétfői Barcelona Gypsy Balkan Orchestra koncertjére elkeltek már a jegyek, a jó hír, hogy kedden szintén ők lesznek a pataréti színpad főfellépői.

A Jazz in the Park ugyanis kedden délután négytől este nyolcig a városszéli szeméttelep melletti Pataréten állít fel színpadot. A szervezők tisztában vannak azzal, hogy ezzel nem fogják megváltani a világot, viszont szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy az itt élő közösségeken csak integrációval lehet segíteni, és remélik, hogy példájukat más rendezvényszervezők is követik majd. A pataréti színpadon az utcazenész Dario Rossi, a Hot Club de Cluj, a Taraf de Caliu és a már említett Barcelona Gipsy Balkan Orchestra lép majd fel.

A pataréti helyszínre két autóbuszt indítanak, ezek a Cipariu téri autóbuszmegállóból a következő órarend szerint indulnak: 15:30, 16:30, 17:30, 18:30 és 19:30, vissza Kolozsvárra pedig minden egész órakor 18-tól 22-ig, és a Mărăști-piac előtti Mareșan Contstantin Prezan autóbuszmegállóig közlekednek. Emellett az M25-ös járatot is igénybe lehet venni, autóval érkezőknek pedig van parkoló, közölték a szervezők.

A támogatói jegyekből finanszírozott Jazz in the Park Alapba gyűlt összeg egy részét is pataréti játszóterekre és oktatási projektekre fordítják, amellett, hogy a fesztivál után idén is meghirdetnek egy pályázatot kreatív közösségi projektek finanszírozására. A korábbi pályázat egyik nyertese, Iszlai József mesélt a Maszolnak a zenei projektjéről.

Keddtől csütörtökig zajlik a Szamos parti River Stage-en a nemzetközi jazzverseny, amelybe előzetes szelekció után 13 hazai és külföldi zenekar került be. Alin Vaida főszervező szerint a verseny azért fontos, mert a dzsessz-zenekarok legfeljebb 20-30 koncertet adnak évente, és ritkán tudnak csak zenélésből megélni, így minden promóció jól jön nekik. Ugyancsak keddtől csütörtökig minden este jam session lesz a Blendben (Piezișă utca 8.) a fesztivál fellépőivel, nem csak profi zenészeknek!A Sétatér péntektől vasárnapig népesül be, a 2016-os fesztiválhoz képest kicsit másképp rendezik be. A főszínpad és az Electro Jazz színpad keretezik majd a helyszínt, ez utóbbi egy új, tematikus helyszín lesz, amivel Kolozsvár elektronikus zenét kedvelő közönségét igyekeznek kiszolgálni. Itt lép fel szombat este a Hidden Orchestra és vasárnap Jojo Mayer & Nerve. Középen lesz a Chill Out Stage, itt a koncertek szüneteiben DJ-k zenélnek.

A függőágyas Chill Zone idén felkarolja a polgármesteri hivatal figyelemfelkeltő akcióját, és minden függőágyat ún. tree huggerrel látnak el, ami a védi a fák törzsét. A sétányok két oldalát felszabadítják és minden sátor, gasztro-sarok a Sétatér füves területein helyezkedik majd el.A főszínpadon fellépő legnépesebb zenekar a Viva Vox Choir a cappella kórus lesz, több mint 30 taggal, akik még Rammstein-slágert is előadnak majd, a fesztivált pedig a rockos, bluesos, dinamikus Vintage Trouble zárja vasárnap este, hogy mindenki táncolva menjen haza, fogalmazott Vaida. Pénteken és szombaton nem muszáj éjfélkor hazamenni, ugyanis a Sétatértől száz méterre, a /Form Space-ben bulikat szerveznek, többek között DJ Vadimmal és a 2016-os fesztivál francia fellépőjével, az Our Samplussal.

Újdonság még, hogy idén az utcazenét is beemelték a fesztivál programjába. Kolozsvár tágan értelmezett központjában négy helyszínen is lesznek fellépések. Ezzel hosszabb projektet kezdenek el a fesztivál szervezői, ugyanis az Eroilor sugárúton novemberig minden csütörtökön lépnek majd fel zenekarok, októberben pedig megszervezik az egynapos Jazz in the Street fesztivált. Ezek a fellépések nem annyira spontának, mint általában az utcazene, tette hozzá Alin Vaida, de legalább legálisak lesznek, a zenészek nem kapnak büntetést, és talán a hatóságok is nyitottabbá válnak az utcai művészetek iránt.

Részletekért, újdonságokért érdemes követni a Jazz int he Park Facebook-oldalt és a fesztivál internetes oldalát.

Kapcsolódók

Kimaradt?