Szentivánéji programok Udvarhelyen és Csíkszeredában a Múzeumok Éjszakáján

Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is hagyománnyá vált a Múzeumok Éjszakája rendhagyó eseménysorozat megszervezése, amely alkalom lehetőséget biztosít a szokványostól múzeumi eltérő kínálattal meglepni a közönséget. Ezúttal is Szent Iván-éjhez legközebb eső szombaton, június 24-én szeretettel várja a látogatókat a két intézmény.

Főként a pénteken megnyíló „Nézőpontok – Térhatású fényképek a Nagy Háborúból” című legújabb kiállítás tematikája köré csoportosul a székelyudvarhelyi kínálat, de a szervező Haáz Rezső Múzeum munkatársai remélik, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt feledhetetlen élményben részesednek. Közreadjuk a programot, melynek helyszíne az intézmény új, látványosan felújított székhelye, a Haberstrumpf-villa. 

Tűztánc-performansz is lesz Udvarhelyen

Szombaton 17 órától Ha én lennék Mátyás király…címmel szabadtéri bábjáték lesz a Puck Bábszínház előadásában. 18 órai kezdettel A Világ itt lakik címmel interaktív gyerekkoncertet tart a Kővirág Együttes.19 órától az Arany Griff Rend harcművészeti bemutatója kezdődik, Középkori csatatéren címmel. 19.30-tól megnyílik a Haberstumpf család és a villa történetét bemutató szabadtéri kiállítás, melyet 20 órától Fisli Éva történész szakmai tárlatvezetése követ a „Térhatású fényképek a Nagy Háborúból” kiállításon.

Szintén 20 órakor rajtol a Barlangrajzok múzeumpedagógiai foglalkozás: szénrajzok készítése a „Jégkorszak” című kiállításon. 20.30-túl újabb ismeretterjesztő előadás zajlik: Székelyföld és a székelyek a Nagy Háborúban címmel ezúttal Csikány Tamás hadtörténészt hallgathatjuk. 21 órától a Friday Rehab szabadtéri koncertjén csápolhatunk, melyet 22.30-tól a Phoenix tűztánc performansz követ, Molnár Hajnalka előadásában. Végül éjfél előtt a #Sohavégetnemérős című magyar vígjáték vetítése autósmozi műfajban zárja a kínálatot.

A Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala társszervezésében zajló eseménysor alatti állandó programok: szabadtéri játékok, Bütykölde (kézműves foglalkozás), Mozimaraton (a Jégkorszak rajzfilmsorozat vetítése), 3D Fotósarok a Kováts Fényképészet közreműködésével, és „Középkori haditábor” az Arany Griff Rend szervezésében.

Kirajzások Csíkszeredában

Csíkszeredában egy órával hamarább rajtolnak: 16–19 között zajlik szombaton a gyerekprogram Sipos Tündével, kézműves foglalkozás Kádár Kincsővel, de a különlegessége az, hogy népdaltanulás is szerepel a kínálatban a közkedvelt népdalénekes, Györfi Erzsébet társaságában.  A Csíki Székely Múzeum és a helyi városháza rendezvényén megszokhattuk, hogy a Múzeumok Éjszakáján 16–18 óra között csoportok indulnak minden egész órában a kiállítások bejáratától, és az állandó kiállításokon vonulhatunk végig. Fontos megjegyeznünk: az utolsó vezetések 17 órakor kezdődnek.

A Művészek ágyúdörgésben - Erdély az első világháborúban című időszaki kiállításon a fenti forgatókönyv szerint, de 1 órával tovább tart a tárlatvezetés. 17 órától átmehetünk a Kossuth utcai galériába is, ahol műhelymunka zajlik Tompa-Bors Eszter kiállítóval.
Évgyűrűk üzenete – Dendrokronológiai kutatások Erdélyben a címe a Botár István régész, a múzeum munkatársa által 17 órára tervezett előadásának. 16.45-kor a zsögödi Mikó kúriában zajló ásatásokhoz buszozhatunk a múzeum parkolójából induló járművel: Darvas Lóránd régész vezet majd végig a leleten. Hagyományosan megnyílik a Zsögödi Nagy Imre emlékház is a Múzeumok Éjszakáján: 18 órától Id Szabó András muzeológus meghívottjával beszélget a festőről - az autóbusz 17.45-kor indul a Csíki Székely Múzeum parkolójából.

18 órától Szücs György művészettörténész a Mikó-várban mutatja be a Művészek ágyúdörgésben… kiállítás katalógusát, 18-19 óra között pedig a múzeum új kézikönyvtárát lehet megtekinteni, két csoporthoz csatlakozva: 18 és 18.30-tól. Rendhagyó történelemóra a műtárgygyarapítás tükrében témával István Kedei-Engi történész 18 órától vár bennünket.

A Nagy István Művészeti Líceum Ineffable nevű diákzenekara 19 órától fog koncertezni, majd 20.30-tól Tibor Antal és a Gyimesvölgye férfikórusa áll ki a Mikó-vár színpadára, az Ördögszekér zenekar hangszeres kíséretében. este 10 órától pedig Petruska koncertjén vidulhatunk, és ha nem esik az eső, akkor a Trés Court – Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja nemzetközi válogatás filmjeiből is vetítenek a várfalra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?