Sepsiszentgyörgyön is bemutatják Róth Miksa világhírű üvegablakait

Megszínesített napfény címmel nyílik kiállítás június 26-án, hétfőn 19 órakor a sepsiszentgyörgyi Köntés Pincegalériában. A tárlat felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével ad átfogó képet Róth Miksa sokszínű és sokrétű munkásságáról.

Róth Miksa már életében a 20. század legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Igazi nemzetközi sztár, aki sorra nyerte a világkiállítások üvegfestészeti díjait. Egyedülálló alkotásai díszítik többek között a holland királynő palotáját Hágában, Oslo legnagyobb templomát, a marosvásárhelyi Kultúrpalotát, Mexico Cityben a Teatro Nacionalt, és elkészítette a város egyik büszkeségének, a „kristályfüggönynek” tervét és modelljét, amit Tiffany cége kivitelezett.

Róth Miksa a 19-20. század fordulóján megújuló magyar ólombetétes üvegablak és mozaik művészet legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője volt. A kiegyezést követően egymás után épülő, új gazdasági és közigazgatási funkciókat kiszolgáló épületekbe, kulturális és szórakoztatási célokat szolgáló együttesekbe, valamint bérházakba és magánházakba az épület jelentőségét és funkcióját reprezentáló műveket tervezett és kivitelezett itthon és világ minden táján.

Olyan kiemelt épületek, mint például az Országház ólombetétes színes üvegablakai is Róth Miksa műhelyéből kerültek ki. A Róth-műhely sikerének titka mindenekelőtt a kiváló minőségben, magas technikai színvonalban kereshető. Tiffany-féle üvegből készült munkáival megújította a magyar üvegablak művészetet és mozaik-tervezést.

Róth Miksa mesterembernek, iparművésznek tartotta magát, akinek az épület stílusához, funkciójához kell igazodnia. Kiváló kapcsolatot tartott fenn mind az építészekkel, a mesterként tisztelt Steindl Imrével, Maróti Gézával, Horti Pállal, mind az üvegablakokat tervező festőkkel, Székely Bertalannal, Vajda Zsigmonddal és a gödöllői művésztelep vezetőivel, különösen Nagy Sándorral.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet a Megszínesített napfény című kiállítást Marosvásárhely és Bukarest után, Sepsiszentgyörgyre is elhozza, ahol a fiókintézettel és a Kovászna megyei Tanáccsal közösen a Köntés Pincegalériában mutatja be a 20. század elejének magyar világsztár dizájnerét. A kiállítás felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével idézi fel a műhely sokszínű és sokrétű munkásságát; mutatja be az életpálya főbb szakaszait és főműveit.

A tárlaton szerepelnek a saját tervezésű és a műhelymunkák mellett a kor kiemelkedő festőivel (Székely Bertalan, Vaszary János, a gödöllői műhely alkotói stb.) való együttműködésének eredményei is. Az alkotások többsége a valóságban olyan épületekben található, amit nem könnyű látogatóként megnézni. Az üvegfestmények jelentős része olyan helyen áll, ahová igen nehéz szabadon bejutni (pl. a pannonhalmi főapát magánkápolnájában, a Magyar Nemzeti Bankban, vagy épp az Orosz Kereskedelmi Kirendeltség épületében). A tárlaton művészi fotók segítségével megismerhetjük Róth Miksa „láthatatlan” üvegfestményeit is.

A kiállítás kurátorai Bodnár Zita és Gellér Katalin, megnyitja Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Kósa András László, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?