„Nem a személy a lényeg, hanem a dal” - Gajzágó Zsuzsa a Cseh Tamás estről

Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Marosvásárhely után Kolozsváron is látható lesz csütörtök este a Rajtammaradt télikabát című, vers és színház határán mozgó előadás. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közleménye Cseh Tamás-emlékestként jelölte meg a produkciót, de létrehozója, Gajzágó Zsuzsa színművész inkább „szellemidézésként” határozná meg.

A szellem(iség), amit Gajzágó Zsuzsa és zenésztársai (Ráduly Zsófia hegedűn, Simó Lakatos Barna és Katona Dávid gitáron) megidéznek a produkcióban, nem csak a Cseh Tamásé, hanem a Bereményi Gézáé is, aki dalszövegíróként állandó alkotótársa volt a 2009-ben elhunyt énekes-színésznek. „Szerintem nagyon fontos, hogy ez egy páros: Cseh Tamás és Bereményi Géza. A művészetnek valahogy nagyon jó példája az, ahogy ők rátaláltak ezekre a dalokra, ahogy felfedeztek valamit. Tiszteletben tartották a művész médium-természetét, azt, hogy nem a személy a lényeg, hanem az, hogy valamit átenged magán. Olyannyira, hogy mikor megírták a dalokat, megegyeztek abban, hogy ebből bárki bármikor kiléphet, és a másiknak nem kell megmagyarázni, hogy miért. Maga a dal volt a lényeg. Manapság ez az, ami nekem nagyon hiányzik, miközben imidzseket teremtünk, a külsőségekbe kapaszkodunk rendkívüli módon” – magyarázta Gajzágó Zsuzsa.Ennek megfelelően Gajzágó Zsuzsa nem Cseh Tamásként lép színpadra, hanem azt szeretné kifejezni, amit Cseh Tamás jelentett számára. De ne gondoljunk szubjektív dalfeldolgozásra sem, hangsúlyozta a színésznő. „Igyekeztünk szolgálni ezt a szellemiséget, nem újrakreálni valamit, nem arra tenni a hangsúlyt, hogy én milyen szép dalokat tudok kerekíteni ebből. Mert jellemző rájuk egyfajta töredékesség is” – mondta.

A Tamási Áron Színház társulatának tagja 2015-ben több színész- és zenésztársával együtt már bemutatott egy Cseh Tamás-dalokból álló előadást, de ráébredt, hogy személyes „ügye” van ezekkel a dalokkal, így született meg a Rajtammaradt télikabát című est. „Közben rájöttem, hogy én azt kívántam már akkor is, hogy a saját személyes kapcsolatomat fejezzem ki valahogy, tudjam le, hogy ne gyötörjön tovább” – mondta.Ezek a dalok Gajzágó Zsuzsának régi ismerősei. „A szüleim hallgatták Cseh Tamást, bemászott a fülünkbe, már gyerekekként énekeltük őket, persze anélkül, hogy értettük volna, hogy miről van szó. Kamasz koromban aztán már magamnak fedeztem fel. Később meg is ismertem őt, láttam élőben koncertjeit és rendkívüli módon lenyűgözött. Lemezeit tudtam kívülről. Egy darabig csendben volt bennem ez a dolog, de egyszer csak bármit csináltam, mindenről ő jutott eszembe. Kezdett már kínozni a dolog, muszáj volt valamit kezdeni vele” – mesélte a színművész.

Az est Antoine és Desiré alakja köré szerveződik, bár a dramaturgiai ív és a dalok összeválogatása is „magát alakította”, ahogy Gajzágó Zsuzsa fogalmazott. „Tulajdonképpen sok kedvenc dalomat nem is éneklem, mert olyan sok nagyon jó van szerintem. Vannak olyanok, amiket nagyon szerettem, de magamban már annyit énekeltem, hogy kiégtek bennem egy kicsit. Az volt a célom, hogy ez a nagyon sokszínű, sokarcú életmű felvillanjon. Rendkívül fontos a dalokban játékosság, miközben nagyon komoly, mély dolgokat érintenek” - mondta.

Bereményi Géza és Cseh Tamás dalai a ’70-es, ’80-as évek underground értelmiségi környezetében születtek, rendszerkritikusak voltak, de a tűrt kategóriába tartoztak. Cseh Tamás volt az első magyarországi előadó, aki a ’89-es forradalom után fellépett Kolozsváron, azok, akik 1990. február 24-én hallották őt a kolozsvári Magyar Opera színpadán, biztosan teljesen másképp kapcsolódnak a dalaihoz. (A kolozsvári koncertből rövid részlet meghallgatható a Cseh Tamás Archívum internetes oldalán.) Mennyire generációs jelenség Cseh Tamás, kérdeztük Gajzágó Zsuzsától. „Én úgy sejtem, hogy ’kinehézkedte magának’, ahogy Esterházy mondja, az időben a helyét” – válaszolta. „Klasszikussá váltak az idők folyamán ezek a dalok, legalábbis én így érzem, bár nagyon kötődnek ahhoz a korhoz, amelyben íródtak, de lényegében nagyon általános emberi dolgokról szólnak, ezért érzem ma is énekelhetőnek őket. Azért lehet, hogy időnként egy-két magyarázó szót kell mondani, például az esten is mondom, hogy a ’patyolat’ mi volt annak idején, de a történet az abszolút érvényes. Ugyanis nagyon sokszor történetek vannak, Bereményi maga sokszor novelláknak nevezte őket” – mondta a színművész.

Gajzágó Zsuzsa azt is elmondta, hogy tartja a kapcsolatot Bereményi Gézával, és nagyon szeretné, ha létrejöhetne egy beszélgetős est is, mert izgalmas történetek derülhetnének ki a dalok születéséről, amelyek főleg a művészeknek tanulságosak, de mindenkinek érdekesek lehetnek. A színésznő fel is idézett egy ilyen történetet, amely, mint mondta, megnyugtató számára: Cseh Tamásnak rendkívüli lámpaláza volt a fellépések előtt, és Bereményi azzal biztatta, hogy „nem te vagy a fontos, Tamás, hanem a dal”.

A Rajtammaradt télikabát című előadóestet csütörtökön este 8 órától a Tranzit Házban láthatja a kolozsvári közönség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?