Új, magyar színházfesztivált ígértek Hargita megyének

Ha a közönség is örül a kecskeméti Katona József Színház mostani Hargita megyei turnéjának, akkor a megyevezetés és a Bács-Kiskun megyei testvérkapcsolatból közös színházfesztivál is születhet – vetítették elő a hétfői, csíkszeredai sajtótájékoztatón.

Hargita Megye Tanácsa márványtermében szerveztek hétfőn hivatalos sajtótájékoztatót annak ismertetésére, hogy a Kecskeméti Katona József Színház napokban zajló turnéját komoly kultúrpolitikai szándék is megtámasztja, és a Hargita és Bács-Kiskun testvérmegye színházfesztiválban is építkezne. A közös színházi távlatokat elsőnek a házigazda szerepben eseményt felvezető Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke említette, Bányai Gábor országgyűlési képviselő és Cseke Péter, a kecskeméti színház igazgatója társaságában.

A sajtótájékoztató apropója a társulat abszolút premiere Hargita megyében : június 19-21 között ugyanis, amint arról tájékoztattunk, a vendég színház Marc Camoletti Boeing, Boeing című vígjátékát játssza a megye három városában, három egymást követő napon, esténként 7 órai kezdettel: Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen. A sajtótájékoztató így az esemény beharangozója is volt, melyen a társulat igazgatója is népszerűsítette a produkciót, valamint az általa rendezett darab színészei is jelen voltak: Decsi Edit, Dobó Enikő, Nagy Viktor, März Fruzsina, Sára Bernadette, és a különben gyergyószentmiklósi születésű Zayzon Zsolt.

A vendégeket köszöntve az alelnök „követendő példának” minősítette a Hargita és Bács-Kiskun megye testvérkapcsolatát. Ennek indoklására azt az eredményt mutatta fel, melyet a jelen levő országgyűlési képviselő kezdeményezésére Hargita Megy Tanácsa már megvalósított: sikeresen zajlott az az egészségügyi szűrőprogram, melyet idén Gyergyóremetén tartottak. Ehhez hasonlóan szeretnék jövőre Csík térségében a kulturális együttműködést is felpezsdíteni - mondta Bányai Gábor országgyűlési képviselő, akinek közbenjárására – amint az a Kossuth Rádió tudósítójának, Oláh-Gál Elvira kérdésére - kiderült: Magyarország kormánya közel 5 millió forinttal támogatta a kecskemétiek vendégszereplését. Bíró Barna Botond úgy pontosított: Hargita Megye tanácsa alintézményein keresztül, például a Hargita Megyei kulturális Központ népszerűsítő munkájával, és a vendégek ellátásában segédkezett.

Bányai Gábor úgy fogalmazott, hogy amennyiben közönségsiker lesz a három előadás, a testvérmegyék közös erőfeszítéssel, „a kölcsönösség elvével” közös színházfesztivál megszervezését is megvalósíthatónak tartják. „Ha van rá igény, a kormányzat részéről segítjük ezt” – mondta a magyar képviselő.

 Cseke Péter színházigazgató úgy fogalmazott, hogy folyamatban van ennek a színházi együttműködésnek a kidolgozása a két megye leendő együttműködéséhez. „Magyarország egyik legkiválóbb színházi műhelyének” nevezte a kecskemétit, saját személyes kötődéséről pedig fölfedte: partiumi születésű, és 11 évig ott is élt. Mint elmondta: egyenesen a Pécsi Országos Színházi Találkozóról érkeztek a hargitai turnéra, ahol az Apátlanul című előadásukat három díjjal jutalmazta a szakma. 

A társulat évadonként 13-15 bemutatóval, 130-nél több előadással, 12 ezernél több nézővel számol, a különben „könnyedebb műfajban” készülő repertoár révén: népszínműveket, bohózatokat, vígjátékokat játszanak. Cseke Péter szerint az eredetileg Leszállás Párizsban címet viselő darab 5 évvel ezelőtti, Boeing, Boeing című átirata élvezetes szórakoztatást kínál a közönségnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?