Térhatású első világháborús fényképekből nyílik kiállítás Székelyudvarhelyen

A Magyar Nemzeti Múzeum Székelyudvarhelyen is megszervezi a Nézőpontok – Térhatású fényképek a Nagy Háborúból című kiállítását. A pénteken este 6 órakor a Haáz Rezső Múzeum​ban nyíló vendégkiállítás részét képezik a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet hagyatékában megőrzött térhatású fényképek is.

Mind az első világháború, mind a fotográfia története iránt érdeklődőknek nagyszerű élményben lehet részük, ígérik közleményükben a szervezők. A fotók egy piros- kék „szemüveg” segítségével térhatásúvá válnak, a magasság és a szélesség két dimenziója mellett a mélység harmadik dimenziójával gazdagodnak.Mindegyik felvétel az első világháborúhoz kapcsolódik, s mindegyik eredetije egy sztereo fénykép. Ez a különleges fotógráfia valójában két, egymástól kissé eltérő képből áll, amelyeket az emberi szem állásának megfelelően két különböző szögből vettek fel ugyanarról a tárgyról. A képpár egy speciális szerkezetben, a sztereoszkópban szemlélve egyetlen térhatású képpé olvad össze a képnézegető tudatában.

Az öt gyűjteményből (Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára, Felvinczi Sándor magángyűjteménye, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Fotóarchívuma, Strobi Alajos Emlékhely Alapítvány valamint a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet) válogatott sztereo képek a digitális képfeldolgozás és az úgynevezett anaglif-eljárás segítségével, sztereonéző készülék nélkül válnak háromdimenzióssá.

A több mint száz éve ismert anaglif- technika lényege, hogy a jobb és bal szem helyzetének megfelelően felvett: két képet úgynevezett kiegészítő – komplementer – színekkel (pirossal és kékkel) másolják egymásra. Az így kapott képet, a „szemüveg” segítségével, a kiegészítő színek hatásmechanizmusának köszönhetően, az emberi agy térben képes érzékelni.

A pénteki kiállításmegnyitón a vendégeket köszönti Szarvas Zsuzsanna önkormányzati képviselő, a kiállítást megnyitja Dr. Csikány Tamás hadtörténész (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), a kiállítást bemutatja Dr. FISLI Éva történész (Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár), közreműködik Kinda Emese népdalénekes, házigazda Dr. Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?