A volt perui kulturális miniszter is fellép a Jazz in the Park fesztiválon

A június 26. és július 2. között megszervezett Jazz in the Park Fesztivál három rendkívüli koncerttel indul a Kolozsvári Magyar Operában. Ahogyan azt már tavaly jelezték, a fesztivál szervezői újabb zenei kihívásokkal próbálnak a kortárs jazzt kedvelők elvárásainak megfelelni.

„A nagytermi fizetős előadások bevezetése és fejlesztése levehővé teszi, hogy évről évre nevesebb művészeket hívjunk meg, magasabb nézőszámot érjünk el, ezáltal igazán komoly szereplőivé legyünk a hazai jazz világának. A Fesztivál helyszíneinek bővítése a város különböző pontjain fontos lépés a Jazz in the Park Fesztivál struktúráját és jövőjét tekintve" - tájékoztat Alin Vaida, a Fesztivál igazgatója.

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra - a klezmer, a jazz manouche és a roma muzsika nomádjai

A Jazz in the Park fesztiválnyitó koncertjén, június 26-án, a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra lép fel a Kolozsvári Magyar Operában. Az együttes először jár Romániában, tagjai pedig Európa különböző régióiból, Szerbiából, Ukrajnából, Franciaorszából, Spanyolországból, Olaszországból és Görögországból verbuválódtak.

Zenéjükben különböző stílusok ötvöződnek, legfőképen klezmer, jazz manouche és tradicionális roma muzsika. A zene nomádjaiként mutatkoznak be. Első lemezüket önerőből készítették el 2003-ban, amelyre külső segítséget semilyen kiadótól nem kaptak.

Saját feldolgozásban mutatták be 2015-ben a roma muzsika egyik legismertebb, Djelem, Djelem című dalát, mely több, mint négy és fél millió letöltést ért meg a Youtube videómegosztó portálon.

Dhafer Youssef a jazz és világzene műfajainak úttörője

A Kolozsvári Magyar Opera színpadán lép fel június 27-én Daher Yousef zeneszerző, az arab jellegű zene egyik fontos képviselője. A BBC World Music Awards kétszeres díjazottja (2003, 2006), világszerte több mint 50 ezer eladott lemez öregbíti hírnevét. A világ valamennyi jelentős jazz-fesztiváljának színpadán fellépett már (Montreux, North Sea Jazz, Oslo, Umbria) - és olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Paolo Fresu, Omar Sosa vagy Tigran Hamasyan.

Susana Baca - kultúrától a politikáig

A június 28-án fellépő Susana Esther Baca de la Colina minden bizonnyal az egyik legizgalmasabb zenész, aki ezidáig a Jazz in the Park Fesztiválon részt vett. Perui származású énekművész és zenetanár. Kétszerres Latin Grammy-díjas: 2002-ben a legjobb folk-albumnak járó díjat, 2011-ben pedig az év lemezeéért járó díjat vehette át. A perui kultúra művelőjeként épített politikai karriert, 2011-ben pedig Peru kulturális miniszterévé nevezték ki.

Jegyek és bérletek mindhárom koncertre vásárolhatók a biletmaster.ro honlapján, illetve az Eventim hálózatában. Jegyárak: I. kategória - 110 lej, II. kategória - 90 lej. Mindhárom koncertre érvényes bérleti díjak: I. kategória - 270 lej, II. kategória - 220 lej.

Így bővül a Jazz in the Park 2017-ben

A Jazz in the Park ebben az évben tovább fejlődik és bővül: kiterjed az egész városra, prioritásait pedig a zenei, nagyságrendi és közösségi szempontok szerint határozza meg. Koncertjeinek sorozatában a jazz műfajának jeles képviselőit mutatja be. A fesztivál egyik projektje, a Jazz in the Street keretében a város központjában számos szabadtéri megjelenésre kerül sor. Tematikus szórakozási lehetőségek és közösségi alkalmak egyaránt szerepelnek a Fesztivál programjában. A fesztivál hagyományainak megfelelően továbbra is a Sétatér és a Szamos-part lesznek a főbb helyszínek.

A koncertekre a belépés ingyenes, kivételt képeznek a Kolozsvári Magyar Operában megszervezett fellépések, lehetőség van viszont támogatói jegyek vásárlására, az ebből befolyó összeg a Jazz in the Park Alapot gyarapítja.

Részletes információk a jegyekről, bérletekről, helysszínekről és fellépő művészekről a fesztivál internetes oldalán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?