Csütörtökön kezdődik Nagyenyeden az első Fehér Megyei Magyar Napok

A többhelyszínes magyar rendezvénysorozat csütörtökön 12 órától startol, a rendezvény egyik fő helyszínén Nagyenyeden, a Bethlen Gábor Kollégiumban.

Déltől tárlatmegnyitókkal, kézműves vásárral, könyvvásárral, gyerekprogramokkal és gasztro-élményekkel várják a szervezők az érdeklődőket. 17 órától a rendhagyó Tornabemutatóra (Tornavizsga) kerül sor a Kollégium sportpályáján. Az est hangulatát a sztármeghívott Republic zenekar fokozza mindenki számára jól ismert dalokkal. A FaLó sátránál különleges koktélokat, a borstandoknál helyi borokat, az Igazi Csíki Sörnél hideg söröket kóstolhatnak majd. 

A Kollégium udvarán csütörtökön és pénteken gyerekprogramokra is sor kerül. A Gyereksátorban a szervezők minden játszani vágyót játékokkal és programokkal várnak.Bitai László a Két Fűzfa Egyesület elnöke, pénzügyi előadást tart „Mibe fektessünk 2017-ben?” címmel, majd könyvbemutatók következnek. A Kriterion Közművelődési Alapítvány szervezésében Jancsó Elemérné Máthé-Szabó Magda „Emlékirat” és Jancsó Miklós „Volt egyszer egy Kolozsvár” című köteteit ismerhetik meg az érdeklődők, az eseményen Jancsó Miklós színművész is jelen lesz, aki családi emlékeiről korábban a Maszolnak is mesélt.

Nagyenyed és környékének egyik jellegzetessége azok a dűlők, amelyeken bort termelnek. Különleges borokat kóstolhatnak Papp Péter pincészetének a borkóstolóin pénteken 16 illetve 18 órától, este pedig házi borok mustráján lehet részt venni Papp Péter boros standjánál.

Péntek este néptáncegyüttesek és zenekarok fellépést láthatják az érdeklődők, fellép Antal Tibor és Zenekara, Boros Erzsébet népdalénekes, a Hajdina Néptánccsoport, valamint a Nagybaconi Néptánccsoport. Őket követi a színpadon a nagyenyedi Smici Blues Band, az estét táncházzal, illetve magyar retro partyval zárják.

A szombati napot a Zöld Nap programponttal indítják, ami egy közös hulladékgyűjtési akció lesz Fehér megye több településén. Ugyancsak szombaton 11 illetve 13 órától, két rendhagyó, vezetett sétán lehet részt venni a Kollégiumban, itt érdekességeket tudhatnak meg a nemrég felújított iskoláról, Kapitány Horváth Zsuzsa művészettörténész vezetésével.

Vasárnap 9 órától a Nagyenyed - Torockó - Nagyenyed útvonalú látványos kerékpártúrára várják a sport kedvelőit, a torockói TAT Egyesület szervezésében. 10 órai kezdettel a Nagyenyedi Vártemplomban istentiszteletre kerül sor, majd meghallgathatják Csengeri Kostyák Zsuzsa orgonakoncertjét.

Állandó programok: 
- Erdélyi magyar művészek a nagyenyedi Inter-Art táborokban, a nagyenyedi RMDSZ székházban, rendezvény ideje alatt 10-18 óra között 
- Lőrincz család és Harácsek Lehel fotókiállítása, a Bethlen Gábor Kollégium földszinti folyosóin 
- Kontraszt kiállítás az Erdélyi Ifjúsági Keresztény Egyesület szervezésében, Bethlen Gábor Kollégium - Apafi terem, a rendezvény ideje alatt 10-18 óra között 

A borkóstolókra, Zöld Napra, vezetett sétákra és biciklitúrára a rendezvény Facebook oldalán, illetve a helyszínen, az Infopultnál lehet jelentkezni. Ugyanitt elérhető az ingyenes programfüzet, a program emellett a Google Play vagy AppStore webáruházakból ingyenesen letölthető FestivApp applikációban is elérhető, kiválasztva a Fehér Megyei Magyar Napok programpontot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?