Erdélyi körképet hoz Csíkszeredába gyermek- és ifjúsági előadásokból a hétfőn rajtoló Lurkó Fesztivál

Hétfőtől zajlik Csíkszeredában a Lurkó Fesztivál gyermek- és ifjúsági színházi találkozó. Az egyhetes rendezvény ötödik kiadása az erdélyi „termésre” összpontosít.

Tizenhárom produkció, 20 előadás, 10 vendégtársulat: így összegezhető az ifjúságnak és gyermekeknek szóló kínálat, amellyel a Lurkó Fesztivál immár 5. kiadása kényezteti érzékeny és igényes befogadóit, a legifjabb közönséget.A Lurkó Fesztivál idei kiadásán a hangsúly az erdélyi társulatokra kerül – adta hírül a Csíki Játékszín szervezőcsapata a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. A fesztivál létrejöttének egyik lényege, hogy kiemelten gazdagítsa a Csíki Játékszín a színházi kínálatot azok számára, akik a kőszínházi repertoárból kevesebbet kapnak.

A csíkszeredai Városháza által támogatott fesztiválon összképet kaphatunk arról, hogy mit nyújtanak az itthoni színházak a gyermekeknek és az ifjúságnak, és hol tartanak a gyermekszínházak, műhelyek. Továbbá, ez a fesztivál alkalom arra, hogy a tizenévesek is olyan színházi élményekhez jussanak, amely a korosztályukhoz témában, feldolgozásban, stílusban közelebb áll, és a színházon keresztül nyerhetnek betekintést számukra fontos témákba.

A nagyobb múlttal rendelkező bábszínházak, mint a kolozsvári Puck, a nagyváradi Lilliput, vagy a sepsiszentgyörgyi Cimborák mellett már a székelyudvarhelyi prózai társulat is többedik alkalommal készít bábelőadást és a Csíki Játékszínben is megszületett a második báb-produkció. A fesztiválszervezők kis előzetesben is kínálják a produkciókat:

A középiskolások számára bizonyára a legjobb hír, hogy tavalyról ismert Nézőművészeti KFT két új produkciója is Csíkszeredába érkezik. A Budapestről érkező Scherer Péter és társulata sajátosan bizarr humorral, életszerűséggel telítve érintik meg a tinik, vagy akár a felnőttek világát.

A fesztivál műsorán a budapestiek esti előadásai mellett délelőttönként színes a paletta. Fodor Sándor erdélyi klasszikusnak számító Csipikéje, és Lázár Ervin markáns történetvilága is jelen lesz.

Műhelymunkákban is részesülnek az érdeklődők: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Kerekasztal Színház közös színházi nevelési programja megpendít-, és „kibeszéltet” aktuális témákat. Szakmai érdekességként hétfő délután 17 órakor a Hargita Megyei Kulturális Központ pinceklubjában zajló beszélgetésen a bábok létrehozásának folyamataival ismerkedhetünk.

A nagyváradi Tóth Tünde tinédzsereknek szóló előadása érkezik Csíkszeredába. Többek között Árgyélus királyfi meséje a Temesvárról érkező, pantomimben is szakavatott Lábadi Éva magyar és román nyelvű tolmácsolásában szintén érdekes momentumnak ígérkezik. A zárókoncert családi programot ígér: a Gőgös Gúnár Gedeon történeteit a budapesti Veronaki zenekar mutatja be.

A FESZTIVÁL RÉSZLETES PROGRAMJA

május 22. hétfő

12.30 Hunyadi László Kamaraterem

A néma cipő története (4+)  – a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadása (45’)

17.00 Hargita Megyei Kulturális Központ

A gyermekszínház látványvilága – a beszélgetés meghívottjai Boráros Szilárd és Boráros Milada tervezők

 

május 23. kedd

10.30 és 12.30 Hunyadi László Kamaraterem

Fodor Sándor: Csipike (4+) – a kolozsvári Puck Bábszínház előadása (60’)

11.30 nagyszínpad

Vitéz László és Vas Juliska (6+)  - Fabók Mariann előadása (50’)

 

május 24. szerda

11.00 és 13.00 Hunyadi László Kamaraterem

A rest legényről (3+)– a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház előadása (45’)

18.00 Hunyadi László Kamaraterem

Vakság (14+) – a Nézőművészeti KFT előadása (60’+60’beszélgetés)

 

május 25. csütörtök/joi, 25. mai

10.30 Hunyadi László Kamaraterem

Árgyélus királyfi (6-9 éveseknek) – Megyes Lábadi Éva előadása magyar nyelven (45’)

12.30 sala Hunyadi László

Prâslea cel voinic și merele de aur (pentru copii cu vârsta între 6-9 ani) – spectacolul lui Éva Lábadi Megyes în limba română (45’)

18.00 Hunyadi László Kamaraterem

Soha senkinek (15+) – a Nézőművészeti KFT előadása (60’+60’beszélgetés)

 

május 26. péntek

10.00 és 14.00 Hunyadi László Kamaraterem

Lázár Ervin: A négyszögletű kerekerdő (6+) – a nagyváradi Liliput Társulat előadása (70’)

11.30 és 15.30 nagyszínpadon berendezett stúdióelőadás

Szilágyi Andor: Leánder és Lenszirom (10+) – a nagyváradi Szigligeti Társulat előadása (2 óra 30’)

16.00 zártkörű tantermi előadás a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára

A fehér király (13-14 éveseknek) – a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak a Kerekasztal Műhellyel közösen létrehozott színházi nevelési előadása (1 óra 40’)

 

május 27. szombat

11.00 nagyszínpad

Pallai Mara: Hanyistók avagy a grófkisasszony és a lápi szörny története (6+) – a Csíki Játékszín előadása (70’)

17.00 Hunyadi László Kamaraterem

A fehér király (13-14 éveseknek) – a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak a Kerekasztal Műhellyel közösen létrehozott színházi nevelési előadása (1 óra 40’)

 

május 28. vasárnap

11.00 és 13.00 Hunyadi László Kamaraterem

Kovács István: Gomolyka és Huncitusz varázsló (4-8 éveseknek) – a Csíki Játékszín színházi nevelési előadása (60’)

17.00 nagyszínpad

Gőgös Gúnár Gedeon – Libabál  (minden korosztálynak)  – a Veronaki zenekar koncertje (60’) 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?