Sajgó Ilona emlékekkel „átszőtt” textilmunkáit és festményeit állították ki Marosvásárhelyen

Sajgó Ilona textilmunkáiból és festményeiből nyílt kiállítás a marosvásárhelyi Bernády Házban 44 éve a képzőművészet varázslatában címmel. A négy évtizede alkotó képzőművész most is minden nap órarendszerűen alkot.

Érdeklődésünkre a marosvásárhelyi művész elmondta, hogy életének minden jelentős eseménye megmaradt az emlékezetében, az alkotásai őrzik azokat az érzéseket és érzelmeket, amelyeket azok kiváltottak. Ezt a 44 évet beleszőtte, festette, hímezte az alkotásaiba. Végigvezetve a tárlatán minden faliszőnyegről, vagy festményről egy-egy történetet mesélt, felidézve családtagjait, akik már nem élnek, de emlékük, illetve az irántuk érzett érzelmek igen erősek még ma is, barátokról beszélt, jelentős eseményekről, illetve olyan élményekről is, amelyek vagy a saját gyerekkorához kötődnek, vagy a gyermekéhez, fiatal házaséveihez, pályakezdéséhez, az élet múlásához.Sajgó Ilona a természethez is nagyon kötődik, a fákat megszemélyesíti, érzésekkel ruházza fel, szelet, vihart, napsütést, esőt, éjt és nappalt megélt fái, fatörzsei és –koronái is úgy „élnek”, mint az emberek, vannak szép pillanataik, de sok szomorúság, küzdelem, bánat is jut nekik.

Nagyon fontos helyet tölt be az életében a család. Ezt az összekapaszkodó fák, az egymást ölelő szárnyak is elárulják, hiszen, ahogy fogalmazott, a nehézségeket, akadályokat csak együtt, közös erővel tudták túlélni. Hideg és meleg színkombinációi is az érzelmeket fejezik ki, ahogy azt is, hogy akik valóban összetartoznak, egy idő után elkezdenek hasonlítani egymásra, átveszik egymás színeit.

Elhunyt nővérének életét, titkait, zárkózottságának okait keresve hozta létre A kapu mögötti titkok címet viselő faliszőnyegét, ahogy az Imola emlékére alkotásával a rég elhunyt barátnőjére emlékezik. Szülei arcképét is beledolgozta az egyik szőnyegébe, ahogy azt a fűzfát is megörökítette, amely alatt egykor, fiatal anyaként naponta többször eljárt.

Munkamódszeréről elmondta, míg korábban sokat szőtt, ma inkább egy újfajta technikát használ, érdekes, különleges anyagokat keres és azokat konbinálja, hímezi, ragasztja. „Megtörténik, hogy meglátok egy szép csipkét és abból születik az ötletem. De van, hogy az előre eltervezett alotáshoz keresem a megfelelő nyersanyagokat” – avatott be a szakmai titkokba Sajgó Ilona, aki számára a festészet sem idegen, akrilt használ, amelynek a hatása az olajfestékéhez hasonlítható. Napi rendszerességgel dolgozik, szinte órarend-szerűen ül le reggel, délelőtt és délután az éppen készülő műalkotás elé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?