Május 20-án késő éjjelig nyitva tartanak a múzeumok

A Múzeumok Európai Éjszakájához csatlakozva több romániai múzeum tart nyitva éjfélig vagy akár éjjel 1 óráig is május 20-án, szombaton. Az állandó kiállítások mellett több intézmény – művészeti, természettudományi, történelmi múzeumok – különleges programokkal is készülnek, díjmentesen.

A Múzeumok Európai Éjszakája 2005-ben, francia kezdeményezésre jött létre. A romániai múzeumok nagy része ehhez a május végi időponthoz csatlakozik, mások, például a Csíki Székely Múzeum is, a június 21-i hosszú éjszakán, Szent Iván-éjkor ünnepelnek.

A romániai múzeumok programjai az erre a célra létrehozott honlapon olvashatóak. Kolozsváron például szombat este 8-tól éjjel negyed 1-ig látogatható a Művészeti Múzeum, ahol olyan frissen restaurált műveket is kiállítanak, amelyeket egyébként nem lehet látni az állandó kiállításban.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem Viváriumában este héttől éjfélig fogadják a látogatókat, akiknek az új, afrikai óriásteknős-kiállítást is megmutatják az állandó kiállítás 57 állatfaja mellett.

A Gyógyszerészeti Múzeum szintén készül időszakos kiállítással, amelynek témája az állati eredetű gyógyszerek az erdélyi gyógyszertárakban. A 18. századi feljegyzések 80 ilyen összetevőt említenek, ami nemzetközi összehasonlításban is soknak számít. A múzeum este 7-től éjfélig tart nyitva.

A Néprajzi Múzeum szombaton 12-től éjjel egy óráig ingyenesen fogad mindenkit. Külön ajánlják az elsősorban látássérülteknek és gyerekeknek szóló, paraszti hagyományt bemutató tappintható kiállításukat, illetve a kortárs román kerámiát ismertető tárlatukat.

A honlap nem tartalmazza a teljes romániai múzeumi kínálatot, nem szerepel benne például a Maros Megyei Múzeum programja, amely már május 19-én, pénteken elkezdődik és vasárnapig tart. „A kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások, tárlatvezetések és versenyek mellett igazi zenei csemegékkel ünnepeljük a Múzeumok éjszakáját. Vendégünk lesz Luiza Zan és a Snaps Vocal Band, a Speak Floyd, Románia egyetlen Pink Floyd emlékzenekara és a marosvásárhelyi Moonfellas zenekar” – közli Facebook-oldalán a Marosvásárhelyi intézmény. Ugyanitt hamarosan elérhető lesz a részletes program is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?