A romániai zsidóságról nyitottak tárlatot Nagyváradon

A romániai zsidókat bemutató kiállítást nyitottak meg vasárnap délután a Festum Varadinum kertében a felújított és multikulturális központként működő nagyváradi neológ zsinagógában.

Angela Lupşea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány ügyvezető igazgatója köszöntötte röviden a megjelenteket – később ő tolmácsolta magyarul Ramona Novicov művészetkritikus szavait –, mint mondta, a váradi hitközség beleegyezésével felújított zsinagóga Nagyvárad fontos multikulturális és turisztikai pontja lett.Tóth István, a tárlatot szervező Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület vezetője elmondta, volt egy programsorozatuk, melynek keretében a Romániában élő nemzetiségeket mutatták be. Országos tárlatok készültek az itt élő magyarokról, németekről, zsidókról és cigányokról, és a romániai szlovákok bemutatása következik. Az egyesület vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a fényképeknek művészi értékük mellett dokumentumértékük is van.

A tárlatot egyébként Bukarest mellett az isztambuli zsinagógában is bemutatták már, a képek egy részét onnan hozzák vissza Nagyváradra, hogy itt is látható legyen a teljes képanyag az elkövetkező egy hónapban. Tóth István kiemelte azt is, hogy a bukaresti és nagyváradi hitközségek támogatásával folyt a munka, a tárlat anyagából készült album megjelenését Koppelmann Félix, a váradi hitközség elnöke is támogatta.

Ramona Novicov művészetkritikus többek között az 1878-ban épült neológ zsinagóga építészeti sajátosságairól is beszélt, megemlítette a zsinagóga alapkövében megtalált levelet, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a Tóraszekrény előtt az eredeti bársonyfüggöny található. A tárlatnyitó végén a Duo Varadiensis, azaz Thurzó Sándor József és Lucian Maliţa lépett fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?